Foto/ Savršena lica

Otkriven apsolutni pojam muške i ženske ljepote: Imate li išta zajedničko s njima?

Lifestyle30.03.15, 11:46h

Otkriven apsolutni pojam muške i ženske ljepote: Imate li išta zajedničko s njima?
Računalni program EFIT-V Photo Fit, koji inače policija koristi za stvaranje lica i izgleda traženih kriminalaca, uzeo je u obzir brojne faktore poput debljine usnica, duljine i širine nosa i kose

 

Što se ljepote tiče, bolje od ovog ne ide. Barem ako pitate Britance koji su sudjelovali u novom istraživanju facijalnog mapiranja. Istraživači su zatražili od britanskih suučesnika da pomoću računala slože lice za koje oni smatraju da ima najatraktivnije osobine, piše Sky news .

 

Računalni program EFIT-V Photo Fit, koji inače policija koristi za stvaranje lica i izgleda traženih kriminalaca, uzeo je u obzir brojne faktore poput debljine usnica, duljine i širine nosa i kose.

 

Rezultate je potom procjenjivalo drugih 100 ispitanika koji su ocjenjivali privlačnost lica na fotografijama.

 

Naučnici, na čelu sa svjetskim stručnjakom za facijalno mapiranje dr. Chrisom Solomonom, potom su sastavili rezultate u jedinstvenu mušku i žensku sliku.

 

- Dva mjeseca istraživanja donijela su zanimljive rezultate o tome što Britanci smatraju ključnim faktorima ljepote - pojasnio je dr. Solomon te nastavio - Istraživanje u Aziji ili Africi bi sigurno imalo potpuno drugačije rezultate.

 

Studija je otkrila i zanimljive razlike između muškog i ženskog poimanja ljepote.

 

- Za muško lice ljepote, žene su crtale mnogo feminiziranija lica nego muškarci. Htjele su nježniju liniju čeljusti, mršavije lice, punije usne i obrijanu bradu. Muškarci su s druge strane smatrali da su jake muške karakteristike ono što muškarca čini lijepim. Isto tako, za žensko lice, žene su seksi izgled ocjenjivale kao najljepši, i to više od muškaraca. Najbolje ocjene dobivale su slike na kojima su modeli imali punije usne, mršavije lice, veće oči i više jagodice - zaključio je dr. Solomon.

 

muskarac-i-zena

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook