Video/ Nasmijat će vas

Kako se ranije vježbalo: Pogledajte 100 godina fitnessa u samo 100 zanimljivih sekundi!

Lifestyle29.03.15, 13:39h

Kako se ranije vježbalo: Pogledajte 100 godina fitnessa u samo 100 zanimljivih sekundi!
U posljednjih nekoliko godina razvilo se mnogo programa za mršavljenje ili zatezanje određenih dijelova tijela. Ali nije oduvijek bilo toliko mogućnosti

 

Prije sto godina vježbalo se mnogo drugačije. “Beneden Health” napravio je video u kome pokazuje kako je u posljednjih 100 godina vježbanje evoluiralo.

 

U prvoj deceniji 20. vijeka žene koje su vježbale nosile su suknje duge do članaka i uglavnom su se istezale, na šta se u to vrijeme gledalo kao na ozbiljno vježbanje, a ne samo kao na zagrijavanje.

 

Tokom druge decenije prošlog vijeka istezanje je i dalje bilo u punom jeku, ali se uglavnom radilo kod kuće, pod punom šminkom i u odjeći koja se nosila po kući.

 

Treća decenija donijela je promjenu u vježbanju – bilo je više grupnih vježbanja.

 

U četvrtoj deceniji fitness i vježbanje počeli su da se okreću fizičkoj privlačnosti, a ne održavanju zdravlja. Žene nisu bile zaniteresovane za definiciju mišića i naporne vježbe, nego su radile čučnjeve i lakše vježbe kod kuće.

 

Pedesete su donijele hula hop i tako je vježbanje postalo zanimljivije. Prema podacima koji stoje uz donji video, u roku od četiri mjeseca prodato je 25.000.000 hula hopova, a za dvije godine čak 100.000.000 komada.

 

Šezdesetih su se pojavile mnoge mašine “usmjerene na gubljenje kilograma bez mnogo muke”. Žane su se vrtile na postoljima ili bi stavljale vibrirajuće kaiševe oko butina “da skinu višak”.

 

Sedamdesetih je bilo popularno “jazz-vježbanje”. Ova tehnika podrazumijevala je kombinaciju aerobika i igranja uz jazz i bila je veoma popularna u Americi.

 

Osamdesetih su ljudi poludjeli za fitnessom. Ova decenija se vezuje za aerobik, koji je između ostalih poznatih ličnosti promovisala i Jane Fonda.

 

Kao i osamdesetih, i devedesetih je fitness bio popularan. Tae Bo Billyja Blanksa, mješavina tekvondoa i boksa bila je posebno popularna. ž

 

Dvijehiljaditih se fitness i igra spajaju sa hip-hopom. Ovih dana ples je veoma bitan oblik vježbanja, naročito otkad je Zumba doživjela uspon. Ona u sebi spaja hip-hop, merenge, salsu, sambu i mambo, kao i iskorake i čučnjeve.

 

 

(zena.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook