Mještani duboko potreseni

Denis Delanović iz Kladuše poginuo ratujući u Siriji: Još jedan Bosanac koji je podlegao ISIL-u...

Hronika28.03.15, 19:48h

Denis Delanović iz Kladuše poginuo ratujući u Siriji: Još jedan Bosanac koji je podlegao ISIL-u...
U Siriji je poginuo još jedan državljanin Bosne i Hercegovine. Radi se o tridesetogodišnjem Denisu Delanoviću, porijeklom iz Donje Vidovske kod Velike Kladuše, koji je bio nastanjen u Njemačkoj

 

U Donoj Vidovskoj kod Velike Kladuše stoji prazna porodična kuća Delanovića koji su u Njemačku s djecom odselili prije više od 20 godina. Tek malobrojni su danas bili spremni govoriti o Denisu Delanoviću, koji je prije 8 mjeseci iz Njemačke otišao u Austriju, a zatim u Siriju, gdje je, kao pripadnik ISIL-a, prije 6 dana, zajedno s još 11 državljana Njemačke, poginuo.

 

Mještani su duboko uznemireni činjenicom da mladi ljudi porijeklom iz Krajine odlaze i ginu na sirijskim ratištima. Posebno ne razumiju kad se za militantnom ideologijom povedu oni kojima život u Evropskoj uniji pruža brojne mogućnosti za posao i napredovanje.

 

U razgovoru za FTV, jedan od mještana kaže kako su u dijaspori njegove sinove pokušali vrbovati militanti. Uspio ih je odgovoriti od toga.

 

"Ko ima zdrav razum neće ići nigdje gdje se ratuje. Rizično je, a nije ni potrebno - ne brani svoju državu nego ide u tuđu državu da ratuje", objašnjava on.

 

Nad Donjom Vidovskom i nad cijelim kladuškim krajem danas je mučna tišina, pomiješana s dubokom nelagodom zbog činjenice da se u posljednje vrijeme ta sredina sve češće dovodi u vezu s radikalizmom.

 

(federalna.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook