Video/ Priča o bosanskoj Sofiji Loren

Svjetski poznata, a nije ni znala: Meliha Varešanović, Sarajka koja je ponosom i glamurom prkosila ratu!

Nedjeljni magazin28.03.15, 13:41h

Svjetski poznata, a nije ni znala: Meliha Varešanović, Sarajka koja je ponosom i glamurom prkosila ratu!
Fotografija žene koja odjevena kao na modnoj pisti šeta pored vojnika i vreća punih pijeska, u sarajevskom naselju Dobrinja, prije 21 godinu obišla je svijet. Meliha Varešanović, tako se slučajno našla na listi popularnog magazina „Life“, a njen izgled ovjekovječio je britanski fotograf Tom Stoddart - piše Radio Slobodna Evropa.

 

Izvor: RSE

 

Malo ko je u svijetu bio poznat, a da toga godinama uopšte nije bio svijestan, kao što je to Sarajka Meliha Varešanović, bosanska Sofija Loren, kako su je u magazinu Craced nazvali, te napisali da je upravo Meliha „žena koja je donijela glamur u ratnu zonu“.

 

Fotografiju, na kojoj Meliha u haljini ljubičasto-plavih cvjetova i u sandalama sa visokom štiklom, hoda visoko podignute glave pored skloništa sa vrećama pijeska, prošle godine je taj isti magazin uvrstio na listu pet foto-priča o „hrabrim ženama, buntovnicama u istoriji“.

 

„Nisam znala da sam bila uslikana. Prolazila sam ovim putem, kao što sam i ranije tuda išla. I taj dan sam išla sestri na Dobrinju. Ovo je bio taj put, ta maršuta, kuda se moglo prolaziti. A što se tiče odjevanja, ono što jeste svakako skrenulo pažnju fotoreporteru, uvijek sam vodila računa da budem uredna, da budem lijepo odjevena i dotjerana. I taj ponosni hod, gordost, pa i u tim vremenima se doda i malo inata i prkosa, bio je način da odagnam svoj strah“, tako je počela svoju priču Meliha Varešanović. 

 

Ostatak priče o Melihi Varešanović pogledajte u video prilogu RSE.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook