Sukob s našim unutarnjim satom

Nevjerovatno: Zbog pomjeranja sata prijeti nam srčani udar?!

Lifestyle28.03.15, 12:40h

Nevjerovatno: Zbog pomjeranja sata prijeti nam srčani udar?!
U nedjelju u dva sata počinje ljetno računanje vremena, a s obzirom na to da pomicanje kazaljki za jedan sat unaprijed znači manje sna, stručnjaci tvrde da ono nepovoljno djeluje na naš unutarnji sat te povećava rizik od srčanog udara

 


Zbog ukradenog sata sna rizik od srčanog udara je, tvrde, najveći u ponedjeljak ujutro, no švedsko je istraživanje pokazalo kako je on povećan i tijekom tri dana nakon pomicanja sata.

 

Mnogi upravo u tom periodu imaju problema s nesanicom i glavoboljom, brojnije su i prometne nesreće, a umor zbog ukradenog sata sna može smanjiti i koncentraciju te produktivnost na poslu. 

 

"Naš unutarnji sat je fino baždaren, podešavanje se odvija polako i postupno tijekom godine, praktično na razini minuta na dan, tako da je pomicanje ritma za čitav sat izniman psihofizički stres za cijeli organizam, što osobito teško doživljavaju kronični bolesnici. Pomicanje sata nam zaista može stvoriti probleme kojih tek polako postajemo svjesni. Nepovoljan utjecaj poremećenog ritma spavanja na autonomni živčani sustav i pojačanje upalnih procesa u organizmu povezuje se s povećanjem broja samoubojstava i prometnih nezgoda te blagim povećanjem slučajeva akutnog infarkta miokarda u danima nakon pomicanja sata", rekao je Viktor Čulić, internist i kardiolog Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split za 24sata. 

 

Istraživanje Sveučilišta Colorado pokazalo je da u periodu neposredno nakon proljetnog pomicanja sata bolnice bilježe porast od čak 25 posto broja pacijenata sa srčanim udarom. 

 

Istraživanje na ovu temu je provedeno i u KBC-u Split te je objavljeno u uglednom časopisu Chronobiology International. Rezultati su pokazali kako tijekom prva četiri radna dana, nakon proljetne promjene vremena, na našem području rizik nastanka infarkta u populaciji povećan je oko 30 posto, najviše u ponedjeljak te je nešto veći u muškaraca. Na prosječnih desetak infarkta, za razdoblje od četiri dana, na splitskom području to znači dodatna tri infarkta, odnosno malo manje od jednog infarkta na dan.


(magazin.net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook