Sinan Alić/ Naprijed u srednji vijek

Zašto bh. hadžije šute: Zar život četverogodišnje djevojčice vrijedi tek 900 barela nafte?!


27.03.15, 15:04h

Izvor: Dani

 

Dva-tri mjeseca sam sa nestrpljenjem iščekivao da li će se oglasiti neko udruženje za zaštitu djece ili žene i da se sa transparentima okupe ispred diplomatskog predstavništva Saudijske Arabije u Sarajevu. Ništa! Muk!


Iščekivao sam hoće li se oglasiti neko u ime zvaničnog Vašingtona i pozvati se na visoke demokratske standarde američkog društva i osuditi sramnu odluku saudijskog suda da pusti na slobodu ubicu kćerke uz obrazloženje da je nekoliko mjeseci u pritvoru dovoljna kazna za tog monstruma. Opet ništa.


Mislio sam da će se, možda, oglasiti neki od ovdašnjih hadžija koji su na put u Meki i Medinu odlazili onako, mufte – sve je plaćao vlasnik Saudijske Arabije. Ništa!


Čekao sam i neki komentar u novinama, neki glas probuđenog intelektulaca. Ništa nisam doček'o i ta mi se šutnja smučila i, u trenutku, činila poraznijim od tragične smrti četvorogodišnje djevojčice.


O čemu je riječ? Depo portal je prenio informaciju, pozivajući se na The Daily Mail, kojom se javnost informiše da je monstrum ubica, uz to još i islamski tv propovjednik u Saudijskoj Arabiji, pušten na slobodu iako je optužen da je na smrt pretukao svoju petogodišnju kćerku Lamu al-Ghamdi. Sve se dogodilo u proljeće 2013. kada je mala Lama primljena u bolnicu, a ljekari su mogli konstatovati da ima slomljena rebra, smrskanu lobanju, opekline, modrice i zamislite još – silovana je. Ljekari su konstatovali – višekratno.

 

Mislio sam da će se, možda, oglasiti neki od ovdašnjih hadžija koji su na put u Meki i Medinu odlazili onako, mufte – sve je plaćao vlasnik Saudijske Arabije. Ništa! Čekao sam i neki komentar u novinama, neki glas probuđenog intelektulaca. Ništa nisam doček'o i ta mi se šutnja smučila i, u trenutku, činila poraznijim od tragične smrti četvorogodišnje djevojčice


A monstrum od oca, koji uzvišeno ime Allaha izgovara na destine puta dnevno, pa čak i na televiziji, branio se činjenicom da je posumnjao u čednost svoje kćerke. Silovanje nije priznao, ali je priznao da je svoju petogodišnju kćerku bičevao i palio užarenom šipkom.


U totalno zatvorenom društvu, kakvo je u Saudijskoj Arabiji, nezamislivo je silovanje petogodišnje djevojčice izvan užeg i šireg kruga porodice. Otuda je odbrana njenog oca da se iživljavo nad svojom kćerkom zbog sumnje u njenu nevinost, ide u sferu fantazije. Liječnici su utvrdili da je djevojčica bila izložena višestrukom silovanju. Najvjerovatnije je to učinio njen otac.


Bilo kako bilo, nakon višemjesečne borbe mala Lama nije izdržala. Preminula je u septembru 2013. godine. I sad se vraćamo na početak ove priče. Prema saudijskom šerijatskom zakonu muškarac ne može biti osuđen na smrt zbog ubistva žene ili djeteta. A ako mu se to i dogodi, postoje olakšavajuće okolonosti: ako je ubio žensko dijete kazna će biti duplo manja od one koju bi platio da je u pitanju sin. Monstrum koji se odaziva na Fayhan Al-Ghamdi uplatio je tako Laminoj majci „krvavi novac“ u iznosu od 50.000 dolara i sud ga je pustio na slobodu. Zašto bi se sada trebalo dizati tolika buka, kada život male Lame vrijedi tek 900 barela nafte, a nje je na svakom pedlju saudijske, pardon kraljeve zemlje!?


I u tom grmu leži zec. Barel, a ne nekakvi demokratski standardi i ljudska prava definišu odnos Amerike, ali i drugog svijeta spram Saudijske Arabije. Ali gdje smo mi tu? Nije valjda da bareli, iskazani u milionima dolara pomoći koja je iz te zemlje stigla u BiH, definišu naše odnose i Saudijske Arabije!? I da se zbog toga ćutke prelazi preko svirepog zločina nad nevinom djevojčicom. Porazno jeste, ali upravo zbog barela i šuštanja „zelenih novčanica“ prelazi se preko činjenice da je Saudijska Arabija jedina zemlja na svijetu u kojoj se smrtna kazna izvršava javnim odrubljivanjem glava; da je Saudijska Arabija jedina zemlja na svijetu u kojoj je ženama zabranjeno voziti automobil ili putovati u inostranstvo bez dozvole koju izdaje muškarac – otac ili suprug. U ovom segmentu učinjen je „demokratski“ napredak u skladu sa tehnologijom, pa se sada muškarac putem SMS-a obavještava gdje se nalazi žena pod „njegovom jurisdikcijom“.

 

Barel, a ne nekakvi demokratski standardi i ljudska prava definišu odnos Amerike, ali i drugog svijeta spram Saudijske Arabije. Ali gdje smo mi tu? Nije valjda da bareli, iskazani u milionima dolara pomoći koja je iz te zemlje stigla u BiH, definišu naše odnose i Saudijske Arabije!? I da se zbog toga ćutke prelazi preko svirepog zločina nad nevinom djevojčicom


Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj žene imaju problem zbog ljepote svojih očiju. Kada to, ko zna po kojim krtiterijima, utvrdi neki moralni komitet, ženama ne ostaje ništa drugo nego i da oči sakriju od javnosti. Zbog barela se toleriše ultrakonzervativno i zatvoreno saudijsko društvo, a u suštini privatna država jedne (kraljevske) porodice, koja svoje podanike nagrađuje novcem od barela nafte, kao da je to bagatstvo sami Allah prepisao kraljevskoj porodici jedan kroz jedan.


Na kraju Saudijska Arbija je jedina zemlja na svijetu u kojoj i monstruozno ubistvo nevinog djeteta ima svoju cijenu. Različitu u zavisnosti od toga da li je ubijena kćerka ili sin. Kako onda očekivati od licemjera da život potpuno nevinog stvorenja, male Lame Al-Ghadami, izdignu iznad vrijednosti barela nafte? Bez obzira kakva je njegova cijena na svjetskom tržištu.

 

Čini se kao da smo nepovratno na putu u srednju vijek!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook