ZADNJE RIJEČI

Potresne poruke: Poginuli đaci komunicirali sa najbližima nekoliko minuta pred pad aviona

Hronika26.03.15, 20:48h

Potresne poruke: Poginuli đaci komunicirali sa najbližima nekoliko minuta pred pad aviona
Dan nakon tragedije u Alpima u kojoj je poginulo 150 ljudi, u javnosti su se pojavile privatne poruke putnika i članova posade koji su bili u avionu "Germanwings-a", koji se prekjuče srušio u Alpima

 

Posebno potresne poruke su bile one koje su slali đaci iz Halterna koji su se našli na kobnom letu.

 

Oni su bili na jednonedjeljnoj razmjeni učenika u Španiji, a avionom niskobudžetne kompanije je trebalo da se vrate u Njemačku. Kada je škola raspisala konkurs za razmjenu učenika na program se prijavilo toliko kandidata da je škola iz Halterna morala da organizuje lutriju.

 

Uprkos dobrom provodu u Barseloni, svjetski mediji su prenijeli neke od poslednjih poruka koje su učenici iz Španije poslali svojim najbližima u Njemačkoj, a u kojima je pisalo kako jedva čekaju da se vrate kući. Jedna takva poruka poslata je samo nekoliko trenutaka prije pada aviona, koji je imao internet konekciju.
 

Među 16 poginulih đaka bila je i 16-godišnja Elena Bles, za koju njeni prijatelji kažu da je bila vesela djevojka koja je sanjala da upiše studije i proputuje svijet.
 

- Slala mi je poruke preko "WhatsApp-a" i "Snapchat-a" i bila je jako zadovoljna putovanjem. Baš se dobro provodila - rekla je Filipa, Elenina najbolja drugarica iz školske klupe.
 

- Poslala mi je slike na kojima su bili svi zajedno, izgledalo je da se dobro provode - dodala je ona.

 

- Dosta njih je slalo poruke iz samog aviona, pisali su da su se ukrcali i da jedva čekaju da slete u Njemačku. Pisali su i da mi kupili poklone - priča Filipa.
 

- Bili su uzbuđeni što se vraćaju kući i što će vidjeti svoje prijatelje i porodicu. Elena i naši ostali prijatelji su imali razne planove nakon povratka. Jednostavno ne mogu da vjerujem da se neće vratiti - priča vidno uznemirena Filipa.
 

Elenina majka, Aneta Bles, potvrdila je da je njena kćerka bila u avionu i dodala da nije u stanju da da bilo kakvu dodatnu izjavu.
 

Filipa je opisala i trenutak kada je škola u Halternu saopštila da se nastavlja do daljnjeg obustavlja.
 

- Rekli su nam samo da se škola zatvara zbog ozbiljnog incidenta. Pojma nismo imali o čemu se radi. Kada sam izašla iz škole, zatekla sam uplakane ljude koji su rekli da je pao avion, ali nisam odmah povjerovala. Mislila sam da je sve noćna mora - kaže ona.

 

Filipina kolegica Malin (17) opisala je kako je ona saznala za tragediju.
 

- Drugarica mi je poslala SMS poruku u kojoj je pisalo da se dogodilo nešto strašno sa avionom. Kada sam došla u školu, učenici su uplakani trčali po hodnicima i vikali: "O, Bože!". Bilo je grozno, svi su bili u šoku - ispričala je Malin.
 

Putnici koji su se zadesili na aerodromu u Disedolrfu svjedoče da su na terminalu na kome su roditelji čekali svoju djecu čuli krike i jecanje.
 

Direktor škole u Halternu Ulrih Vesel kaže da zbog tragedije nije mogao da spava. Pred školom su ostavljene brojne svijeće i cvijeće.
 

U pratnji đaka bile su i dvije učiteljice.

 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook