POLITIČKE OKOLNOSTI NEMOGUĆE ZA SUŠTINSKE PROMJENE

Ivanić: Nije došlo vrijeme za 'Dayton 2'

Front26.03.15, 19:13h

Ivanić: Nije došlo vrijeme za 'Dayton 2'
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je danas u Mostaru kako smatra da nije došlo vrijeme za "Dayton 2" te da je vrlo teško u sadašnjim uslovima postići dogovor oko suštinskih promjena Daytonskog sporazuma

- Ne vidim nikoga na međunarodnoj sceni ko je previše zainteresovan da se prihvati nečega što bi bila nova međunarodna konferencija a ne vidim ni unutrašnje saglasnosti u BiH oko tih tema. Otvaranje te teme automatski znači tri ideje na jednom mjestu. Jedna ideja j jedan predsjednik bez entiteta, druga ideja je samostalna Republika Srpska ako je moguće, a ko ne onda ovo što sad imamo, i treća je ideja vjerovatno treći entitet - rekao je Ivanić u izjavi za novinare uoči održavanja okruglog stola "Dayton plus 20".

 

On smatra kako se nezadovoljstvo hrvatskog naroda može riješiti racionalizacijom broja kantona i odnosima unutar Federacije BiH, te promjenom načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva i izbora u Dom naroda.

 

 Na pitanje zašto hrvatski zvaničnici traže "Dayton 2", dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je kako je "Dayton" opći okvirni sporazum za mir u BiH, da to nije ustav BiH i da on nema demokratski legitimitet.

 

- Svaka zemlja mora imati ustav kao najviši političko-pravni akt donesen od političkih predstavnika te zemlje po najstrožijim procedurama i to je jedini pravni temelj na kome bi mogli graditi prije svega pravnu državu, a naravno i evropsku budućnost i euroatlantske integracije - kazala je Krišto.

 

 Ona je istakla da sve dok nemamo ustava priča o ustavu i ustavnim promjenama mora biti tema broj jedan.

 

 - Mi danas pričamo o evropskim integracijama, a znamo da su ustavne obaveze uslov i po odluci Suda iz Strazbura U svakom slučaju postoji obaveza reforme ustava i izbornog zakonodavstva - zaključila je Krišto.

 

 Govoreći o dugogodišnjem neprovođenju presude "Sejdić- Finci", Jakov Finci je kazao kako je vrlo teško reći šta je razlog što se preko pet godina čeka na implementaciju teodluke.

 

 - Naši lideri su se dogovorili da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, a jasno je da ne možete mijenjati izborni zakon dok nemate ustavnu regulaciju kako to treba da izgleda - kazao je Finci.

 

 Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je kako se danas bira ličnost godine, najbolji privrednik, političar, vjerski lider i dr. a da građani Mostara još uvijek ne mogu birati gradonačelnika. Oni su, kako je kazao, baš kao i u slučaju Sejdić- Finci, ostali uskraćeni za svoja prava.

 

- Puno zakona se krši, 85 odluka Ustavnog suda se krši, ne ispunjava se. Što se tiče međunarodne zajednice i "Daytona" bilo je više pokušaja ali naravno međunarodna zajednica želi da domaći lideri daju suglasnost na jedan novi ustav, a te saglasnosti nije bilo - kazao je Inzko.

 

 Okrugli stol "Dayton plus 20" organiziran je u sklopu manifestacije "Večernjakov pečat".

 

 Svrha ovoga skupa je osvrnuti se na 20 godina Daytonskog sporazuma te reformama koje stoje pred BiH.

 

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook