ZAVRŠENA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA STRANKE

Komšić: Mandilović se samoincijativno izjasnio kao pripadnik Ostalih, prihvaćena ponuda Čovića

Front26.03.15, 20:37h

Komšić: Mandilović se samoincijativno izjasnio kao pripadnik Ostalih, prihvaćena ponuda Čovića
Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je večeras u Sarajevu da je Predsjedništvo stranke na današnjoj sjednici odlučilo da ostaje pri svim svojim kandidatima za pozicije ministara i njihovih zamjenika, te da Milanu Mandiloviću ne mogu određivati kako će se izjašnjavati o nacionalnoj pripadnosti jer je to zadiranje u njegova osnovna ljudska prava.

On je dodao da se Mandilović samoinicijativno izjasnio kao pripadnik ostalih, čime je ujedno i prihvaćena ponuda predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragana Čovića.

 

Naime, Predsjedništvo DF-a je danas na sjednici razmatralo ponudu Čovića po kojoj je HDZBiH spreman prihvatiti da DF zadrži Slavka Matanovića kao kandidata za ministra iz reda Hrvata u Vijeću ministra BiH pod uslovom da se Milan Mandilović u Vladi FBiH izjasni kao kandidat iz reda ostalih.

 

Komšić je nakon sjednice istakao da je jedini uslov DF-a da Vijeće ministra BiH i Vlada FBiH budu formirane u isti dan i isti sat, te da bez toga neće glasati za Vladu FBiH.

 

Kazao je da ih je tokom pregovora o formiranju vlasti HDZ BiH pokušao predstaviti kao bošnjačku stranku, a da je DF na to odgovorio time što imaju kandidate za pozicije ministara i njihovih zamjenika iz reda sva tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih, što je za njih velika stvar.

 

Komšić smatra da tehnički nije moguće da VMBiH i Vlada FBiH budu formirani do 31. marta, ali da to ne predstavlja nikakav problem.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook