POVODOM SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU

TELEMACH pomaže djeci u svakodnevnoj komunikaciji

Hronika26.03.15, 16:04h

TELEMACH pomaže djeci u svakodnevnoj komunikaciji
Pored poklona za mališane iz svih udruženja, kompanija Telemach je za Udruženje Autizam u BiH pripremila i poseban besplatan paket - 24 mjeseca pretplate na Trio GRANDE FAMILY koji će im biti na raspolaganju u narednom periodu


Autizam poprima epidemijske razmjere. Prema navodima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD, statistike u svijetu pokazuju da se prevalenca autizma u prosjeku povećava za 10 - 17 % godišnje u posljednjih nekoliko godina.


Jedno od 88 djece je u autističnom spektru, što ukazuje na desetostruko povećanje učestalosti ovog stanja u zadnjih 40 godina.


- U Bosni i Hercegovini nema zvaničnih statistika, ali je također zabilježen veliki broj djece koja se nalaze u autističnom spektru, kaže Aida Šahmanović, predsjednica Udruženja „Autizam u BiH“


Povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, kompanija Telemach organizuje druženje mališana iz Udruženja Autizam u BiH, Udruženja EDUS i Udruženja URDAS koji okupljaju roditelje i djecu u autističnom spektru sa osobljem Telemach-a u novoopremljenom showroom-u u BBI centru, gdje će se djeci omogućiti da, uz najsavremeniju tehnologiju, iskoriste prednosti brzog interneta, skinu svoje omiljene aplikacije i igrice sa mreže.


Tokom druženja djeca će biti u prilici da pokažu šta vole koristiti na internetu i da surfaju velikim brzinama. Telemach će se pobrinuti da im posjeta bude posebno ispunjena što će biti omogućeno uslugom najbržeg interneta, što je rezultat velikih investicija u mrežu, 100 % je već unaprijeđeno novom generacijom Docsis 3.0 koja omogućava broadband brzine do 400 Mbps.

 
Korištenje interneta pomaže osobama s autizmom jer pruža mogućnost osnivanja online društava i udaljeni rad te im pomaže da se uključe u društvo. Stoga je u svijetu već uobičajena praksa da IT kompanije izrađuju softvere za djecu sa autizmom koji im pomažu u svakodnevnom životu. Tako je i cilj Telemacha da, koristeći se najnovijim tehnologijama, pomogne djeci u njihovoj svakodnevnoj komunikaciji i socijalizaciji.


Pored poklona za mališane iz svih udruženja, kompanija Telemach je za Udruženje Autizam u BiH pripremila i poseban besplatan paket - 24 mjeseca pretplate na Trio GRANDE FAMILY koji će im biti na raspolaganju u narednom periodu.


Inače, Telemach je aktivna članica Koalicije marginaliziranih grupa KOMA zajedno sa pomenutim udruženjima.

 

(DEPO PORTAL/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook