Iako nije riješena problematika nacionalnog sastava

Odluka na hitnoj sjednici: Novo Vijeće ministara BiH i prije 8. aprila?

Front26.03.15, 09:05h

Odluka na hitnoj sjednici: Novo Vijeće ministara BiH i prije 8. aprila?
Unatoč činjenici da još uvijek nije riješena problematika nacionalnog sastava Vijeća ministara, pojedini dužnosnici nove vladajuće koalicije najavljuju njegovo skoro imenovanje

 

Izvor: Dnevni list


Predsjedatelj Zastupničkog doma državnog Parlamenta Šefik Džaferović potvrdio je kako će predložiti sazivanje hitne sjednice tog doma čim odluka o imenovanju Vijeća ministara BiH bude dostavljena.


Redovita sjednica 8. aprila


Inače, nova sjednica tog doma, prema rasporedu predviđena je za 8. aprila, no Džaferović kaže kako se neće čekati taj datum uz očekivanje kako će Središnje izborno povjerenstvo i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) raditi brzo kako bi se Parlamentu što prije dostavila odluka o imenovanju Vijeća ministara BiH. Naime, nakon što SIP i SIPA završe svoj dio posla, odluka o imenovanju Vijeća ministara dostavlja se Povjerenstvu za izbor Vijeća ministara, a nakon toga i Zastupničkom domu. S druge strane, jučer su se pojavile i tvrdnje kako će Vijeće ministara biti nezakonito jer nije ispoštovan rok od 35 dana za formiranje nakon imenovanja predsjedatelja Denisa Zvizdića (SDA).


Staša Košarac, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, najavio je da će SNSD bilo kakvu buduću aktivnost tog doma u vezi  s potvrđivanjem ministara i zamjenika ministara u novom sazivu Vijeća ministara, koje bi predložio mandatar Denis Zvizdić, smatrati apsolutno nezakonitim činom jer je još 19. marta istekao zakonski rok od 35 dana za imenovanje i potvrđivanje novog Vijeća ministara BiH.


Taj rok je prošao, podsjetio je Košarac, te ukazao da stoga Predsjedništvo BiH treba imenovati novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Ako se to ne dogodi, istaknuo je on, SNSD će novo Vijeće ministara na čelu s Denisom Zvizdićem smatrati nezakonitom institucijom, kao i sve odluke koje bi ono donijelo, te će tražiti njihovo sudsko poništavanje.


Ko vrši provjere


S druge strane, Džaferović je odbacio ove navode, kazavši kako Vijeće ministara BiH neće biti nezakonito.


- Naime, radi se o instruktivnom, a ne prekluzivnom roku – pojasnio je Džaferović. S njim se složio i predsjedatelj Kluba SDA u Zastupničkom domu državnog Parlamenta Asim Sarajlić kazavši kako postoji rok od 35 dana za predlaganje saziva Vijeća ministara nakon što predsjedatelja, u ovom slučaju Denisa Zvizdića (SDA), potvrdi Zastupnički dom što je Zvizdić ispoštovao predlažući ministre u tom roku, ali se imena ministra sada provjeravaju.


Sarajlić je pritom izrazio očekivanje kako će formiranja Vijeća ministara i federalne Vlade uskoro biti riješeno, te kako će paralelno s provjerama ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara biti otkočeno i formiranje Vlade FBiH.


Niz otvorenih pitanja


Kada je u pitanju sukob interesa, Zvizdić je već prošao, tvrdi Šefik Džaferović, proceduru provjere u SIP-u, a provjere ministara prema Zakonu o Vijeću ministara također vrši SIP, a ne parlamentarno povjerenstvo koje je tek jučer imenovano. Uz niz još uvijek otvorenih pitanja, svakako treba podsjetiti i na ono koje se tiče nacionalnog sastava Vijeća ministara. Naime, u Ministarstvu prometa i veza ministar i zamjenik dolaze iz istog konstitutivnog naroda, što je suprotno Ustavu i zakonu. Ipak, ovdje treba napomenuti kako je DF, čiji je kandidat za ministra prometa i veza, već ranije najavio kako neće tražiti hrvatske pozicije.


SIP izdao potvrde


Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH u srijedu je na osnovi izvješća o izvršenim provjerama izdalo potvrde za preostalih pet predloženih kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH. Povjerenstvo je potvrdilo da kandidati ispunjavaju uvjete propisane člankom 10c Zakona o Vijeću ministara BiH za imenovanje na funkcije ministra/zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH, priopćeno je iz SIP-a BiH. Potvrde su izdane za Igora Crnadka, Emira Suljagića, Miju Krešića, Borisa Jerinića i Mirsada Žugu. Podsjetimo, na sjednici održanoj 23. marta, SIP BiH gore navedenim kandidatima nije izdao potvrde jer dostavljeni obrasci za navedene osobe nisu bili u potpunosti popunjeni. S druge strane, potvrde su izdane za Adila Osmanovića, Semihu Borovac, Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Slavka Matanovića, Vjekoslava Bevandu, Marinu Pendeš, Josipa Grubešu, Nezira Pivića, Predraga Jovića, Đorđa Milićevića, Predraga Kožula, Matu Franjičevića te Josipa Brkića.


Čija je nadležnost


Zastupnik SNSD-a Staša Košarac tvrdi i kako je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH izišlo iz okvira svojih nadležnosti i prekoračilo svoje ovlasti jer je, suprotno važećim zakonskim odredbama, izdavalo potvrde kandidatima za ministre i zamjenike ministara, iako je ta ovlast još 2013. prenesena na Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa koja, pak, još nije imenovana. Šef Kluba zastupnika SNSD-a na kraju je izrazio zaprepaštenje što nitko u Sarajevu, uključujući i međunarodne dužnosnike i OHR, nije reagirao na tako očita i gruba kršenja zakona u proceduri imenovanja novog Vijeća ministara.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook