A niste ni svjesni

Nećete vjerovati šta sve uzrokuje salo na stomaku: Riješite se te napasti odmah!

Lifestyle25.03.15, 21:53h

Nećete vjerovati šta sve uzrokuje salo na stomaku: Riješite se te napasti odmah!
Ukoliko niste među onima koji cijele godine predano vježbaju i jedva čekaju toplije dane pokazati sve svoje atribute, sigurno se ne veselite tome što će nepoželjni viškovi s laganijom odjećom doći u prvi plan

 

Zapravo, malo sala na trbuhu nije tako loše jer štiti želudac, crijeva i druge osjetljive organe, ali previše masnoće je sve samo ne zdravo! Naslage sala putuju prema žilama i organima te mogu uzrokovati ozbiljne probleme poput bolesti srca i dijabetesa. 

 

Donosimo nekoliko razloga zbog kojih ne možete otopiti mrske naslage sala na trbuhu: 

 

Ne treba izbjegavati sve masnoće: Istraživanja su pokazala da, dok ste na dijeti, ne trebate posve izbjegavati masnoće poput onih u orašastim plodovima, maslinovom ulju ili u avokadu. Ovakav tip masnoća zapravo potiče topljenje masnih stanica, objašnjava David Katz iz Yale Prevention Research Centrea. Dakle u meni slobodno uvrstite mononezasićene masne kiseline kojih ima u maslinovom ulju i nezasićene omega-3 masne kiseline iz ribe, plodova mora, orašastih plodova, sjemenki lana i lanenog ulja.


U depresiji ste: Žene koje pokazuju simptome depresije sklonije su salu na trbuhu, pokazalo je istraživanje koje je proveo Rush University Medical Center. Depresija je često povezana s manjkom fizičke aktivnosti i nezdravim navikama u prehrani. Zato vježbajte! 

 

Nezdrave slastice: Čipsevi, slatkiši, začinjena i zaslađena hrana utječu na gomilanje sala na trbuhu. Konzumiranjem takve hrane povećava se razina šećera u krvi, što izaziva pojačano lučenje inzulina, hormona koji potiče jetru na pohranjivanje masnoća na vašem trbuhu. Radije se odlučite za voće i zdravije grickalice. 

 

Manjak magnezija u prehrani: Istraživanje provedeno 2013. pokazalo je da su osobe koje su konzumirale više namirnica bogatih magnezijem, poput npr. zelenog povrća, banana ili soje, imale manju razinu šećera u krvi i manju razinu inzulina. 

 

Ovisni ste o gaziranim pićima i hamburgerima: Mnoga su istraživanja pokazala da ljudi koji redovito konzumiraju gazirana pića imaju više sala na trbuhu. Umjesto toga radije se odlučite za vodu ili jela od ribe. 

 

Alkohol: Mislite da cure ne dobivaju 'pivski trbuh'? Varate se! Budite oprezni s alkoholnim pićima prepunima kalorija. Nije preporučljivo konzumirati alkohol svaki dan jer vam to može prijeći u naviku.

 

Ne vježbate: Studija iz 2012. pokazala je da žene koje redovito vježbaju jogu imaju tanji struk i manje sala na trbuhu. Ovo se osobito odnosi na žene iznad 40, a svima je poznato to da što smo stariji sporije gubimo kilograme. Bitno je i to da se dobro oznojite prilikom tjelovježbe. 

 

Jedite povrće i voće živih boja: Povrće i voće u živim bojama prepuno je vitamina C koji smanjuje razinu kortizola, pokazale su mnoge studije. Također, istraživanje objavljeno u The Journal of Nutrition pokazalo je da su osobe koje su konzumirale više povrća i voća u crvenoj, narančastoj i žutoj boji imale i manje nakupina sala na trbuhu.

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook