U kafe-galeriji Zvono izložba djela savremenih umjetnika iz privatne kolekcije Jusufa Hadžifejzovića

Jusuf Hadžifejzović: 'Jugoslovenska dokumenta' su Sarajevo smjestila na evropsku mapu umjetnosti

DEPO Art25.03.15, 18:03h

Jusuf Hadžifejzović: 'Jugoslovenska dokumenta' su Sarajevo smjestila na evropsku mapu umjetnosti
Nakon što je spontano formirao tržište savremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini prodajući 'praznine' odnosno ambalažu izloženu u galeriji Duplex, bh. umjetnik Jusuf Hadžifejzović u kafe-galeriji Zvono predstavio je dio privatne kolekcije djela savremenih umjetnika kao hommage Jugoslovenskim dokumentima, najznačajnijoj likovnoj manifestaciji u bivšoj državi koju su prije više od tri decenije pokrenuli Hadžifejzovič, Saša Bukvić i Rade Tadić.

 

 

''Omar Lopez, komesar Bijenala u Majamiju, nakon što je posjetio galeriji Charlama rekao je-jednog dana kad ovo budeš prodavao, bićeš bogat čovjek. Ovu izložbu smo Saša Bukvić i ja napravili zbog mladih ljudi i mladih umjetnika, kako bismo pdsjetili na manifestaciju Jugoslovenska dokumenta koja smo pokrenuli zajedno sa Radetom Tadićem a koja je Sarajevo pozicionirala na evropsku likovnu mapu'', rekao je povodom izložbe djela savremenih regionalnih umjetnika u Zvonu Jusuf Hadžifejzović.

 

 

 

juka2

 

 

Privatnu kolekciju djela savremene umjetnosti Jusuf Hadžifejzović je formirao razmjenom i putem poklona. A na samom otvaranju izložbe stigao je još jedan poklon umjetnika Damira Nikšića koji je uradio Hadžifejzovićev portret.

''Nacrtao sam Jusufa kao starog grčkog filozofa jer je Jusuf moj mentor, tako ga ja predstavljam svima, od njega sam najviše naučio, više već od profesora sa Akademije'', rekao je Nikšić tokom primopredaje portreta.

 

 

 

juka-3

 

 

U Jusufovoj kolekciji se nalazi oko 1200 radova. Djela izložena u Zvonu potpisuju grupa IrwinDamir Sokić, Neša ParipovićGoran TrbuljakAleksandar SrnecZoran Popović, Ivan Kožarić, Dragan Sovilj, Halil Tikveša, Vlado Martek i Muradif Ćerimagić. Izložba ima i edukativni karakter jer pruža uvid u umjetnost sedamdesetih na prostoru bivše Jugoslavije. 

 

 

juka-4

 

 

Jusuf Hadžifejzović će na predstojećem Bijenalu u Veneciji svoj rad predstaviti u paviljonu Koreje. Jedan je od lidera pobune likovnih umjetnika protiv ignorantskog odnosa vlasti prema likovnoj sceni i njenim predstavnicima.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook