Video/ Od svjetskih klasika do najboljeg iz regionalne kinematografije na Cinema TV

Fellini, Sturm, Loach-saznajte šta ne trebate propustiti ove sedmice na Cinema TV

Mediji24.03.15, 16:12h

Fellini, Sturm, Loach-saznajte šta ne trebate propustiti ove sedmice na Cinema TV
Iz ovosedmične preporuke Cinema TV, prvog bosanskohercegovačkog filmskog kanala najprije izdvajamo neprevaziđenog Federica Fellinija i kultni film 'Slatki život' (La Dolce Vita). Metaforična drama o površnosti savremenoga društva, možda ne spada u najpopularnija djela velikoga talijanskog filmaša ali u njegovom ukupnome stvaralaštvu zasigurno zauzima mjesto ključnog filma.

 

 

 

SLATKI ŽIVOT 

 

''Slatki život'' predstavlja razdoblje nastavljanja neorealističnih nadahnuća i klasične naracije te modernističkog razdoblja u kojem prevladavaju metanarativnost i prepoznatljiva fellinijevska mozaička struktura nizanja situacija iz otuđene svakodnevice s junacima u potrazi za vlastitim bićem.Film je na programu CTV u utorak, 24. marta u 17.20

 

 

dolce-vita

 

 

KOMPLETNO TIJELO 

 

„Kompletno tijelo“ (Body Complete) je šokantna priča o austrijskoj novinarki Nicole koja dolazi u jedno selo unutar teritorije RS-a kako bi istražila tajnanstveni nestanak Edine Julić, djevojke koja se iz Austrije vratila u BiH kako bi pokopala kosti svog oca ubijenog u ratu. Atmosfera straha i sjenki tamne prošlosti nadvijaju se nad malim selom. Postaje sve jasnije da zlo nije pobijeđeno i da živi među njegvoim stanovnicima.
 
Šokantni triler sa krajem koji nikoga u BiH neće ostaviti ravnodušnjim, po riječima autora, pokazuje "istinu o miru u Bosni". Ovo je ambiciozona međunarodna koprodukcija se velikom svijetskom ekipom glumaca (Asli Bayram, James Hallett, Anne Martins, Jan Henrik Stahalberg), ali i bosanskom (Senad Bašić, Adi Hrustemović, Adnan Hasković, Sadžida Šetić, Miraj Grbić i mnogi drugi).

Film je na programu u utorak, 24. marta u 23.30 i u srijedu, 25. marta u 18.00.

 

 

 

SVEĆENIK ZLA 

 

 

Policija je zbunjena nizom neobičnih smrti u helsinškoj podzemnoj željeznici: nitko ništa nije vidio, a sigurnosne kamere nisu ništa snimile. Detektiv narednik Timo Harjunpaa mora se suočiti s najstrašnijim slučajem u karijeri.

 

Detektiv narednik Timo Harjunpaa iz helsinške Jedinice za nasilne zločine pošten je i savjestan policajac, jedan od najboljih u gradu, koji je tragičnim slučajem izgubio kćer. Uprkos podršci kolegice, policajke Onerve Nykänen, Harjunpaa se ne može oporaviti od gubitka. Dok razmišlja kako se osvetiti ubici svoje kćeri, istražuje slučaj niza neobičnih smrti u helsinškoj podzemnoj željeznici, naposljetku zaključivši da su djelo serijskog ubice. Film možete pogledati u srijedu, 25. marta u 20.10.

 

 

 

 

PRUŽNI RADNICI 

 

 

Ova priča o privatizaciji željeznice inspirirana je istinitim događajima koji su zadesili željezničku kompaniju Connex. Film je režirao ugledni engleski reditelj Ken Loach.
Mala skupina željezničara nađe se pred mnogobrojnim poslovnim problemima koje uzrokuje privatizacija njihove firme. Bliskost koju su nekada imali sada je zamijenjena nesigurnošću i zbrkom. Neočekivane odluke, otkazi, manipulacija i korupcija dovest će nekad uspješnu firmu na sam rub propasti. Još jedno od sjajnoh ostvarenja Kena Loacha na programu CTV-a je u četvrtak, 26. marta u 14.15.

 

 

navigators-2001-01-g

 

 

SIMON I HRASTOVI

 

U filmu ''Simon i hrastovi'' (Simon and the Oaks) pratimo životnu priču mladog Simona Larssona, koji otkrije da je usvojen, a da je mu biološki otac Židov.

Radnja filma odvija se na periferiji Gothenburga u Švedskoj, a u središtu je priče Simon, senzibilni i inteligentni dječak koji ni s kim ne može pronaći zajednički jezik – više vremena provodi na stablu pokraj svoje kuće nego s bilo kojim vršnjakom.

Njegova majka Karin puna je razumijevanja ali njegov otac Erik zna biti gad stoga je prilično iznenađujuće kad ih Simon uspije nagovoriti da ga pošalju u skupu gimnaziju u gradu. Ondje Simon upozna Isaka – sina imućna židovskog vlasnika knjižare, Rubena, koji je prebjegao pred nacistima iz Njemačke u mirnije okruženje Švedske – te biva smeten i zadivljen njihovim širokim kulturnim pogledima. Filmska priča o specifičnom odrastanju i potrazi za identitetom u režiji Lise Ohlin na programu CTV-a je u četvrtak, 26. marta u 17.30. 

 

 

 

 

VENECIJANKA

 

Ne propustite erotsku dramu u kojoj je u glavnoj muškoj ulozi Jason Connery, sin slavnoga Seana Conneryja.

Radnja filma je smještena u Veneciju u 16.vijeku u  vrijeme karnevala. Gospodin Giulio (Jason Connery), stranac u gradu, susreo je dvije prelijepe žene i s njima proveo nezaboravnu erotsku noć. Jedna od njih je udovica Angela (Laura Antonelli), a druga je Valeria (Monica Guerritore), čiji je muž otputovao u Firencu...

Film u režiji Mauro Bologninija možete pogledati u petak, 27. marta u 20.10.

 

 

venecijanka

 

 

POSLJEDNJE NARUDŽBE 

 

Film Freda Schepisija temelji se na romanu "Last Orders" za koji je Graham Swift 1996. osvojio nagradu Booker. Helen Mirrer osvojila je nagradu Londonskih kritičara za sporednu ulogu dok je cijela glumačka postava nagrađena u SAD-u gdje su osvojili nagradu National Board of Review.

 

Jack Dodd je bio londonski mesar koji je uživao u krigli piva s prijateljima tokom 50 godina. Kada je umro,umro je kao što je i živio: sa osmijehom na licu na utrkama konja na koje se kladio sa posuđenim novcima. No prije nego je umro zaželio je posljednju želju: da se njegov pepeo prospe u more kod Margatea. Film prati njegove prijatelje Raya, Lennyja, Vica i Vicovog sina Vincea dok putuju prema moru sa pepelom. Putem se prisjećaju svojih života, ljubavi i razočaranja dok razmišljaju o uspomenama na Jacka i njegovu ženu Amy. Film je na programu u petak, 27. marta u 23.20.

 

 

 

 

RATNICA

 

Film ''Ratnica''  (Combat Girls) Davida Wnendta o neonacističkoj mladeži u Njemačkoj, osvojio je mnogobrojna priznanja na kako na njemačkim tako i na međunarodnim filmskim festivalima.

Marisa je dvadesetogodišnja Njemica koja mrzi strance, Židove, policajce i sve koje smatra odgovornima za propadanje njene države. Ona provocira, pije i tuče se, a sljedeća tetovaža će joj biti portret Adolfa Hitlera. Jedino mjesto gdje se osjeća da pripada jest sa grupom neonacista gdje su mržnja, nasilje i žestoke zabave svakodnevica. Kada se četrnaestogodišnja Svenja pridruži grupi Marisa joj postaje uzor: Marisa se uklapa u onu osnovnu ideju o borbenoj djevojci koja se bori za ideologiju grupe. No Marisina uvjerenja polako će se početi mijenjati kada upozna izbjeglicu iz Afganistana. Suočena s njim Marisa će otkriti da crno bijeli principi njene gupe nisu jedini način. No hoće li Marisa moći odvojiti od njih? ''Ratnica'' se prikazuje u subotu, 28. marta u 15.55.

 

 

 

 

MARIA WERN

 

 

Ne propustite hit krimi seriju na Cinema TV. u subotu, 28. marta u 20.10 biće prikazane prve dvije epizode a naredne subote još dvije od ukupno četiri. Serija Maria Wern, nastala je iz pera nadarene književnice Ane Janson.

Nakon muževljeve smrti, inspektorka Wern seli se sa dvoje dece na živopisno ostrvo Gotland,  kako bi počela život ispočetka. Pored tuge i problema koje kao samohrana majka ima, inspektorka Wern se vraća i svom zanatu pokušavajući da riješi ubistvo na ostrvu. Za dvoje ljudi se smatra da su umrli od ptičijeg gripa, i svi resursi su ukjučeni u tu istragu, ali se ispostavlja da je virus na ostrvo donio zapravo ubijeni muškarac.

Što se krije iza smrti na ostrvu Gotland saznajte gledajući seriju Maria Wern.

 

 

 

 

BERNIE

 

U nedjelju ne propustite crnu komedija prema istinitoj priči o ubistvu 81-godišnje milionerke koja je snimljena prema istinitom događaju iz 1996. godine kada je 38-godišnji Bernie ubio svoju prijateljicu, film je dobio dobre kritike i osvojio osam nagrada te još desetak nominacija, od kojih se izdvaja ona za Zlatni globus.

U malom gradu u Teksasu živi Bernie Tiede, pogrebnik koji je voljeni član zajednice. Bernie iznenada postaje prijatelj s udovicom Marjorie Nugent koju ostali smatraju hladnom i rezerviranom, no dvojac postane nerazdvojan, odlaze na putovanja i na ručkove. U početku je Bernie bio sretan, no počela ga je smetati njezina konstantna potreba za pažnjom zbog čega je znala biti i pomalo agresivna. Kako to više nije mogao izdržati, Bernie je jedan dan ubije, a kako je niko nije volio sugrađani niti ne postavljaju previše pitanja o njezinom nestanku... 

 

Film reditelja Richard Linklatera premijerno na CTV-u je u nedjelju, 29. marta u 20.10.

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook