KRAH JAVNOG ZDRAVSTVA

Liječenje u BiH postaje prilivilegija bogatih: Ko nema da plati - neka umre!!!

Hronika06.03.15, 10:10h

Liječenje u BiH postaje prilivilegija bogatih: Ko nema da plati - neka umre!!!
Privatni zdravstveni sektor u BiH nikada nije bio jači, te će zbog toga liječenje postati privilegija bogatih...

Prioritet buduće vlasti svakako bi trebao biti javni zdravstveni sektor, koji se, kako upozoravaju iz Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH, nalazi u sve težoj finansijskoj situaciji.


Iz ove sindikalne organizacije ističu da je finansiranje sistema zdravstvene zaštite za 2,5 miliona stanovnika FBiH isključivo kroz uplate doprinosa za 500 hiljada zaposlenih radnika postalo neodrživo. Pored sve većeg broja nezaposlenih, situaciju su dodatno otežale odluke vlada na svim nivoima FBiH da se otpišu razna dugovanja i odluke oslobađanja od uplata na doprinose za zdravstvo.


Tu spadaju i odluke federalnog Ministarstva zdravstva o otpisu duga od 320 miliona KM Fondu PIO/MIO, kao i donošenje zakona o konsolidaciji određenih privrednih preduzeća u kojem nije jasno određen način uplate dugovanja, naglašavaju iz ovog sindikata.


S druge strane, oni ističu da privatni zdravstveni sektor nikada nije bio jači, te da će zbog toga liječenje postati privilegija bogatih.


- Zamišljen kao socijalno zdravstvo, zasnovano na međusobnoj solidarnosti, pretvoriće se u sistem gdje će kvalitetno zdravstvo imati samo privilegovani koji budu mogli platiti usluge u privatnom sektoru, poput SAD-a. U prilog tome idu zvanični pokazatelji koji govore da su prijavljeni prihodi u privatnom zdravstvenom sektoru za 2012. iznosili 267,5 miliona KM, što je deset puta više nego prije 10 godina. S obzirom na to da je odljev kvalitetnih kadrova iz javnog u privatni zdravstveni sektor evidentan i da se radi o samo 70 posto prijavljenih prihoda privatnih ustanova, upitno će biti ko će u budućnosti raditi u javnim zdravstvenim ustanovama budući da veliki broj mladih stručnjaka traži angažman i posao u Evropskoj uniji i dalje, upozoravaju iz Sindikata, koji podsjeća da je satnica radnika u javnom zdravstvu FBiH od dvije KM najniža od svih granskih djelatnosti.


Cijeli tekst pročitajte u novom broju magazina Dani.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook