Za nesavjestan rad u službi

Direktor SIPA-e Goran Zubac osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana!

Front05.03.15, 14:56h

Direktor SIPA-e Goran Zubac osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana!
Sud Bosne i Hercegovine danas je oglasio krivim Gorana Zupca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), za krivično djelo - nesavjestan rad u službi, te ga osudio na uvjetnu kaznu od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo

 



Sud je, van razumne sumnje, utvrdio da je Zubac odgovoran za (ne)postupanje u vezi s nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH.



Naime, utvrđeno je da je Zubac kao službena osoba u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, nesavjesno postupio u vršenju dužnosti usljed čega je došlo do imovinske štete u iznosu višem od 10.000 KM.



Sudija Suda BiH Mirsad Strika ocijenio je da su se u ovom slučaju stekla sva obilježja krivičnog djela za koje se okrivljeni tereti, te da je očigledno da je on odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela  BiH (DKPTBiH), iako je za to postojala zakonska osnova.



Obrazlažući izrečenu uvjetnu osudu, pozvao se na odredbe Zakona o SIPA-i Zakona o DKPT-a BiH, kojima je definirana obaveza policijskih agencija na planu međusobnog pružanja pomoći, podsjećajući da je Zubac propustio postupiti u skladu sa zakonom, odnosno angažirati SIPA-ine specijalce, iako je ta jedinica osposobljena za djelovanje u najsloženijim uvjetima.


Podsjetio je, također, da je direktor SIPA-e odgovoran za zakonito rukovođenje i usmjeravanje rada ove agencije, te za saradnju s drugim policijskim agencijama, kao i da nepostojanje određenih međuagencijskih sporazuma ne može biti opravdanje za nedjelovanje, pogotovo u situaciji u kojoj je na najdirektniji način ugrožena sigurnost građana i institucija sistema.



Sudija Strika, istovremeno, istaknuo je kako je utvrđeno da ukupna šteta pričinjena paljenjem zgrade Predsjedništva i fizičkim atacima na taj objekt, u kojem su smještene i druge državne institucije, iznosi 339.522 KM, što višestruko premašuje spomenuti iznos od 10.000 KM.



Troškove krivičnog postupka u ovom predmetu snosi okrivljeni, a budući da se radi o prvostepenoj presudi, na nju je moguća žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.



Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 16. juna 2014. godine, a suđenje je počelo 25. septembra.



Optužba koju zastupa tužitelj BiH Miroslav Marković izvela je 27 svjedoka, a odbrana koju zastupa advokat Dragiša Jokić, jednog. Uz to, ispitan je i sudski vještak građevinske struke, te je u sudski spis uložen određen broj materijalnih dokaza strana u postupku.



I odbrana i optužba su nakon izricanja presude najavili ulaganje žalbe, odbrana zbog osuđujuće presude, a optužba usljed vrste osude (uvjetna) i visine krivičnopravne sankcije.

 

(Fena/mr) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook