HOĆE LI GUBITNIK BITI BAKIR IZETBEGOVIĆ?

Tražimo ovih pet ministarstava: Pod kojim uslovima se Demokratska fronta vraća u pregovore sa HDZ-om i SDA?

Front05.03.15, 11:19h

 Tražimo ovih pet ministarstava: Pod kojim uslovima se Demokratska fronta vraća u pregovore sa HDZ-om i SDA?
Sada su na potezu SDA i HDZ, no opći je dojam da bi u ovoj konstelaciji odnosa i dogovora iz svega kao gubitnik mogla da izađe SDA, odnosno njen potpredsjednik Bakir Izetbegović

 

Uslovi pod kojima bi se Demokratska fronta mogla vratiti pregovorima o formiranju novog sastava Vlade Federacije BiH je raspodjela ministarstava na principu 5-5-5, a da 16. ministarstvo u Vladi bude zajedničko imenovanje!


Ova informacija "Nezavisnim" je potvrđena iz izvora bliskih pregovorima koji su zapali u ćorsokak nakon što ih je Željko Komšić, lider DF-a, demonstrativno napustio u prošlu nedjelju, nezadovoljan odnosom partnerske SDA prema njima.


Uz ovaj uslov, kako saznaju Nezavisne, DF je tačno precizirao koja ministarstva želi. To su: finansije, energetika, izbjeglice, turizam i MUP.


Pod uslovom da HDZ BiH bude odsudno branio pravo na finansije, ali da pristane na sve drugo, DF bi zauzvrat umjesto finansija tražio poljoprivredu, ali i energetiku po vertikali.


A to drugim riječima znači pravo na rukovođenje velikim energetskim javnim kompanijama u FBiH.


Sada su na potezu SDA i HDZ, no opći je dojam da bi u ovoj konstelaciji odnosa i dogovora iz svega kao gubitnik mogla da izađe SDA, odnosno njen potpredsjednik Bakir Izetbegović, koji se zbog prepuštanja traženih šest ministarstava HDZ-u doveo u poziciju da obezvrijedi vlastitu pregovaračku poziciju, pogotovo što je fotelje ministra izbjeglica i unutrašnjih poslova, koje sada zahtijeva DF, unaprijed rezervirao za svoje savjetnike Edina Ramića i Aljošu Čamparu.


Izetbegović je, kako nam je rečeno, juče otputovao na dvodnevni put, pa bi formalni i zvanični pregovori najranije mogli da budu nastavljeni u petak.


O svemu Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, kaže da pregovori nemaju alternativu.


"Mislim da u ovom trenutku SDA i DF moraju sjesti za sto i u najvećem mogućem povjerenju otvoriti sva sporna pitanja, nakon čega treba pozvati HDZ ako se postigne dogovor. To je jedini put i svaki drugačiji pristup izbacio bi DF iz igre, stvorio veliko nepovjerenje i krizu", ističe Ahmetović.


Podsjeća da ostaje otvorena mogućnost i formiranja manjinske vlade, koja bi, kako navodi, za SDA bila pogubna.


"Manjinska vlada bila bi katastrofalno rješenje jer bi SDA postala rob te situacije", zaključuje Ahmetović.


Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, navodi da im nakon prekida pregovora SDA još nije uputila zvanični poziv za nastavak.


"Kad budemo dobili zvanični poziv organi stranke će odlučiti da li ćemo se vratiti za pregovarački sto. Naše pozicije jasne su svima, svi znaju šta hoćemo", ističe Suljagić, te dodaje da će, ukoliko SDA i HDZ prihvate stavove DF-a, dogovor biti postignut za sat.


No, juče u toku poslijepodneva Safet Softić, jedan od potpredsjednika SDA, potvrdio je da je DF-u upućen javni poziv da se vrati za pregovarački sto, kako bi pokušali doći do rješenja prihvatljivih za sve.

 

"Nakon sjednice Predsjedništva SDA ostvareni su i određeni kontakti s predstavnicima DF-a. Vjerujem da ćemo u jednoj relaksiranijoj atmosferi u petak, subotu ili nedjelju imati određene razgovore koji će značiti konačan dogovor. To je moje očekivanje i mislim da ima i utemeljenja za takav optimizam", zaključio je Softić.

 

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, rekao je juče za "Nezavisne" da u ovom trenutku nema nikakvu informaciju "o novim prijedlozima bilo koga u procesu implementiranja izbornog procesa u FBiH". "No, sve ono što vodi ka dogovoru među partnerima je dobrodošlo. Najgore je kada se zapravo ne dogovara i spekulira u javnosti, te se nadam da će se bilo kakvi prijedlozi vratiti u okvire dogovaranja. Kakav god prijedlog da je od strane partnera u parlamentarnoj većini - zaslužuje pozornost ukoliko pruža barem minimum argumenata za dogovor", zaključio je Lovrinović.


DF-ova podrška budžetu Nikšićeve vlade


Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, kaže da su neopravdani strahovi pojedinih SDP-ovaca u vezi sa nastavkom tehničkog mandata Vlade Nermina Nikšića (SDP).


"Mi sigurno nećemo odustati od naših stavova i pozicija makar Nikšićeva vlada ostala još godinu, dvije ili čitav mandat! A stav DF-a je da ćemo podržati usvajanje budžeta za 2015. godinu koji donese Nikšićeva vlada", poručuje Suljagić.

 

(Nezavisne/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook