Video/ Senzacija na internetu

'Remek-djela' ruske propagande: Polugoli Putin i medvjed s laserom u očima...

Hronika04.03.15, 18:18h

'Remek-djela' ruske propagande: Polugoli Putin i medvjed s laserom u očima...
Dobra propaganda je kao san pod visokom temperaturom: bunovan, paranoidan i nelogičan, a dok se Moskva i Zapad bore oko novog geopolitičkog položaja Ukrajine, jedna ruska propagandna skupina posljednjih se mjeseci pokazala kao majstor te forme, ponosno braneći rusku okupaciju Krima i prikazujući ruskog predsjednika Vladimira Putina kao polugolog spasitelja na medvjedu s laserom u očima, piše američki internetski časopis ForeignPolicy.com

 

 

U nekoliko kratkih filmova koji su postali senzacija na internetu, skupina čiji se slogan može prevesti kao "protuzapadna kreativna aktivnost" istaknula se kao vrsni znalac totalno paranoidne, pretjerane postmoderne propagande.

 

To je stil koji nema veze s činjenicama, svesrdno potpiruje teorije zavjere i beskrajno je smiješan, navodi taj američki informativni politički portal, prenosi Hina.

 

Posljednji pokušaj nosi naslov "Ja sam okupator Rusije" i čvrsto brani rusku intervenciju, odnosno okupaciju.

 

Rusko osvajanje baltičkih država, pojašnjava se u videu, donijelo je tim zemljama tvornice, elektrane te radio i video opremu. Sada, kada ruskih vojnika više nema, one prodaju jeftinu ribu, a svoje stanovnike kao jeftinu radnu snagu koja čisti europske zahode.

 

I u drugim je dijelovima slično - Rusija je u središnju Aziju donijela kozmodrome, a Ukrajini svemirsku tehnologiju.

 

Danas su sva ta postignuća uništena, tvrdi se u filmu. "Više ništa ne grade, osim beskonačnih 'Majdana' i diktatura", kaže spiker aludirajući na ustanak u Kijevu kojim je svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič. "Da, ja sam okupator. I dosta mi je da se zbog toga moram ispričavati!".

 

Podrška zamjenika premijera Rusije

 

Taj je uradak izraz čistog ruskog nacionalizma, a prešutno ju je na Twitteru podupro Dmitrij Rogozin, žestoki zamjenik premijera, piše ForeignPolicy.

 

No, najnovija obrana ruske okupacije nije ni do koljena najpoznatijim radovima skupine. U septembru prošle godine objavila je video u kojem se kaže da je rat u Ukrajini organizirao SAD da bi oslabio Europu i Rusiju, a s ciljem da osnaži pozicije u odnosu na Kinu. Rušenje malezijskog zrakoplova prikazano je kao operacija CIA-e.

 

Rat, kaže se u videu, spasit će američko bogatstvo, baš kao što je Drugi svjetski rat spasio SAD od velike depresije. U jednom trenutku, Putin golog torza ulazi u grad na medvjedu koji iz očiju ispaljuje laser.

 

Možemo se samo ponizno pokloniti pred tim remek-djelom propagandista na YouTubeu, piše ForeignPolicy. 

 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook