Uzvratio na otvoreno pismo

Čavara Nikšiću: Za koga, u ime koga i na temelju kojeg Ustava i zakona radi postojeća Vlada FBiH?!

Front04.03.15, 16:19h

Čavara Nikšiću: Za koga, u ime koga i na temelju kojeg Ustava i zakona radi postojeća Vlada FBiH?!
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u pisanoj izjavi medijima obratio se građanima Federacije BiH pitanjem: 'Na temelju kojeg Ustava i kojeg zakona postojeća Vlada FBiH temelji postojanje i svoj rad, odnosno za koga i u ime koga rade?'

 

 

Čavara je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, tim pitanjem počeo svoj odgovor na pismo predsjednika nezakonito imenovane Vlade F BiH Nermina Nikšića u kojem  Nikšić, kao da je on njemu nadređen, predsjednika F BiH poučava što su mu nadležnosti.

 

U reakciji na Nikšićevo pismo Čavara podsjeća javnost da je 17. ožujka 2011. godine kršenjem Izbornog zakona i suprotno Naputcima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, preuzeta vlast u FBiH. Zbog čega je Središnje izborno povjerenstvo BiH 24. ožujka 2011. godine utvrdilo da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i Vlade FBiH nije proveden u skladu s Izbornim zakonom BiH i poništilo izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i Vlade FBiH.

 

Također, podsjeća da je Zastupnički dom  Parlamenta FBiH  12. veljače 2013. godine donio Odluku o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBIH, a Dom naroda Parlamenta FBiH je 15. veljače 2013. godine izglasao nepovjerenje Vladi FBiH „izabrane“ 17. ožujka 2011. godine.

 

A, sukladno Ustavu FBiH poglavlje IV.B.3. članom 5.3., Vlada FBiH je smijenjena većinom glasova u svakom od Domova Parlamenta FBiH. Obzirom da se za ovu Odluku tražilo izjašnjavanje po pravilu odlučivanja o vitalnom nacionalnom interesu u Domu naroda, Odluka nije stupila na snagu do Odluke Vijeća za vitalni nacionalni interes pri Ustavnom sudu.

 

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je 26. veljače 2015. godine tražio informaciju od Ustavnog suda FBiH u kojoj fazi rješavanja  se nalazi zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koji je istaknut kod donošenja Odluke o smjeni Vlade FBiH.

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH nakon općih izbora 2014. godine  donijelo je Naputak o obavljanju samo neophodnih poslova za osobe koje su izabrane u zakonodavna tijela, a obnašaju dužnosti u izvršnim tijelima iz prethodnog mandata. Predsjednik Vlade FBIH i pet ministara u Vladi FBiH izabrani su u zakonodavna tijela na koje se odnosi Naputak. Obzirom na očigledno nepoštivanje ovog Naputka, predsjednik FBiH je 20. veljače 2015. godine izdao nalog Vladi FBiH s ciljem zaštite zakonitosti.

 

Dakle, aktualna Vlada FBiH je formirana nezakonito i izglasano je nepovjerenje u Parlamentu FBiH, građani su rekli „NE“ na izborima takvoj Vladi, krše Naputak Središnjeg izbornog povjerenstva i ne poštuju Ustav FBiH, zaključuje u izjavi predsjednik F BiH Marinko Čavara.

 

(hms.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook