ŽESTOK ODGOVOR DEMOKRATSKE FRONTE

Nacionalističke iluzije lidera HDZ-a: Ko je Karamarko da govori šta je 'prihvatljivo' u BiH, a šta ne?!

Front03.03.15, 14:09h

Nacionalističke iluzije lidera HDZ-a: Ko je Karamarko da govori šta je 'prihvatljivo' u BiH, a šta ne?!
Mi ćemo, pak, ostati dosljedni odbrani vrijednosti zajedničke i jedne Bosne i Hercegovine, antifašizma i prava svih građana da budu jednaki i ravnopravni na svakom koraku Bosne i Hercegovine. Sve izvan toga su nacionalističke iluzije i izmaglice koje su građani naše zemlje, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, skupo plaćali dok su razni karamarci navijali sa sigurne zagrebačke ili beogradske udaljenosti, navodi se u saopštenju za javnost Demokratske fronte


DF osuđuje nastavak miješanja Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i njegove huškačke izjave smatra prijetnjom po stabilnost i evropsku budućnost regiona.


Nakon ekstremističkih izjava kojima otvoreno priziva secesiju i podjelu Bosne i Hercegovine, Karamarko je jučer otišao i korak dalje i dao sebi za pravo da govori o tome šta je za njega „prihvatljivo“ u BiH, a šta ne. Mi u DF-u smatramo da takvo ponašanje Karamarka svrstava HDZ uz bok ektremističkim ultradesničarskim strankama kakve su Jobbik i Nacionalni front. Da u tim navodima imamo pravo, govori i činjenica da je potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet dao ostavku zbog Karamarkove ultradesničarske politike.


Mi u DF-u koristimo se i ovom prilikom da Karamarka podsjetimo da projekt podjele Bosne i Hercegovine nije uspio ni u mnogo težim vremenima po našu zemlju i da je taj pokušaj danas definisan kao „zajednički zločinački poduhvat“ na međunarodnim prasvosudnim instancama koje su za to nadležne. Tvrdnje o pravu na skrb za sunarodnjake izvan granica smo mogli slušati i ranih devedesetih kada je Srbija pod izgovorom brige za Srbe izvan Srbije izvršila agresiju na našu zemlju, odnosno na Hrvatsku, te stoga pozivamo Karamarka da povuče svoje izjave. Međutim, pošto tvrdi da u Evropi postoje manjine koje imaju više prava od Hrvata u BiH, pozivamo Karamarka da kaže koje su to manjine. Možda Srbi u Hrvatskoj?


Iskreno se nadamo da će i građani Republike Hrvatske postati svjesni opasnosti koja se nadvila nad njihovom zemljom i da će odlučno odbaciti povratak u prošlost koju priziva Karamarko. Mi ćemo, pak, ostati dosljedni odbrani vrijednosti zajedničke i jedne Bosne i Hercegovine, antifašizma i prava svih građana da budu jednaki i ravnopravni na svakom koraku Bosne i Hercegovine. Sve izvan toga su nacionalističke iluzije i izmaglice koje su građani naše zemlje, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, skupo plaćali dok su razni karamarci navijali sa sigurne zagrebačke ili beogradske udaljenosti, navodi se u saopštenju za javnost Demokratske fronte.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook