Svečani doček uz vojne počasti

Grabar-Kitarović u BiH: Nastavit ću podržavati suverenitet BiH

Hronika03.03.15, 12:27h

Grabar-Kitarović u BiH: Nastavit ću podržavati suverenitet BiH
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je danas u prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini koju je počela sastankom s članovima Predsjedništva BiH

 

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je danas novinarima u Sarajevu nakon susreta sa članovima Predstavništva Bosne i Hercegovine da će nastaviti podržavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH.



Naglasila je da je svrha njene posjete poslati poruku prijateljstva, dobrosusjedstva i saradnje između dvije zemlje, a temelj njenog odnosa prema BiH će biti apsolutno poštivanje suverentiteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH te potpune jednakopravnosti sva tri naroda u BiH vodeći računa o pravima građana koji ne pripadaju ni jednom od tri naroda.

 


Najavila je da će nastaviti zalagati za evropski i evroatlantski put BiH te je kazala da će učiniti sve da se pozornost Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a zadrži na BiH.

 


Pozdravila je novu evropsku inicijativu prema BiH koja svoje korijenje ima u inicijativama Hrvatske te je poručila da će Hrvatska uvijek biti podrška BiH na putu evroatlantskih integracija te da će pružati i konkretnu pomoć kada je riječ o reformama koje će trebati uraditi na tom prilično dugom putu.

 



Naglasila je da je raduje saradnja sva tri člana Predsjedništva te je izrazila nadu da će uskoro biti formirane vlade na svim nivoima nakon oktobarskih općih izbora da bi se nastavio put reformi BiH.

 



- Hrvatska je zainteresirana i za gospodarsku saradnju s BiH te ćemo u okviru Europske unije raspravljati i o incijativama koje su prekograničnog karaktera koje će biti na dobrobit obiju zemalja - podvukla je hrvatska predsjednica.

 



Ona danas nije htjela posebno govoriti o pojedinačnim stavkama deklaracije Hrvatskog narodnog sabora koja predviđa federalno ustrojstvo BiH samo je pozdravila domoljublje spram BiH iskazano u toj deklaraciji dodajući da će se o unutrašnjem ustrojstvu BiH i pitanjima funkciniranja vlasti dogovarati legitimni predstavnici triju naroda.

 



Podvukla je da će legitimni predstavnici Hrvata uspjeti u okviru institucija BiH izboriti za jednakopravnost Hrvata u BiH, dodajući da međunaronda zajednica u tome može mnogo pomoći kako EU tako i SAD.

 


Budući da neke zemlje EU razmatraju mogućnost uvođenja viznog režima za BiH zbog oko 50.000 lažnih azilanata, Grabar-Kitarović je jasno kazala da Hrvatska ne namjerava uvesti vize za građane BiH te je dodala da nema nikakve spoznaje kada je u pitanju pokušaj EU da uvede vize za bh. građane.

 



Televizijski kanal na hrvatskome jeziku za Grabar-Kitarović unutarnje je pitanje BiH te je izrazila nadu da će novoizabrani legitimni predstavnici hrvatskoga naroda uspjeti doći do rješenja za to pitanje.

 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što je danas primio Grabar-Kitarović, naglašavajući da su BiH i Hrvatska dvije istinski prijateljske zemlje koje imaju dugu zajedničku granicu, dodajući da je BiH imala u Hrvatskoj iskrenog prijatelja koji joj je uvijek pomagao.

 



- Danas smo imali iskrene razgovore i drgao mi je da je predsjednica za svoju prvu službenu posjetu odabrala BiH. To nam je zadovoljstvo i ukazuje na značaj koji BiH ima za Hrvatsku i obratno - podvukao je Ivanić.

 


Zahvalio je na podršci koji Hrvatska pruža BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji, podsjećajući da je posljednja nova evropska inicijativa imala svoje korijene i u inicijativama koje su dolazile iz Hrvatske.



Sugovornici su se osvrnuli i na pitanje zaštite prava Srba u Hrvatskoj, a Grabar-Kitarović je kazala da će se zalagati za prava manjina, za punu provedbu zakonodavstva i Ustava te je najavila da će nastojati unaprijediti prava manjina u Hrvatskoj jer su za nju manjine bogatstvo.

 



Izrazila je nadu da će svako otvoreno pitanje između Hrvatske i ostalih zemalja jugoistočne Evrope biti što prije riješeno da bi se zemlje i njihova međusobna saradnja mogla okrenuti budućnosti.

 



Grabar-Kitarović je  kazala  i da je u Sarajevo doputovala vozilom jer je željela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu.

 



Svoju posjetu BiH nastavlja susretom sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

 


(Fena/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook