Okupilo se mnogo ljudi

Počela sahrana Borisa Njemcova: Ruske vlasti nekim zvaničnicima zabranile prisustvovanje

Hronika03.03.15, 09:13h

Počela sahrana Borisa Njemcova: Ruske vlasti nekim zvaničnicima zabranile prisustvovanje
Nekoliko stotina ljudi okupilo se u utorak rano ujutro u Moskvi ispred Centra Saharov gdje je počela pogrebna ceremonija povodom smrti opozicionera Borisa Njemcova, koji je ubijen u petak u blizini Kremlja



Posmrti ostaci Borisa Njemcova izloženi su u Centru Saharov, muzeju posvećenom ljudskim pravima i sovjetskom disidentskom akademiku Andreju Saharovu, a sahrana će se obaviti na moskovskom groblju Trojekurovskoje.



Majka Borisa Njemcova sjedila je pred otvorenim sandukom, kako nalaže pravoslavna tradicija. Mnoge ličnosti su došle da odaju posljednju počast i polože cvijeće, među njima bivši premijer Mihail Kasjanov i američki ambasador John Tefft.



Sahrana bivšeg premijera predsjednika Borisa Jeljcina, koji je postao opozicija predsjedniku Vladimiru Putinu i koji je ubijen u 55. godini odvijat će se u prisustvu nekoliko ambasadora evropskih zemalja i drugih stranih zvaničnika.



Ruske vlasti su spriječile dolazak nekih stranih političkih ličnosti koje su namjeravale  prisustvovati sahrani.



Predsjednik poljskog senata Bogdan Borusevič je izjavio da mu ruske vlasti nisu dale dozvolu da dođe zbog evropskih sankcija nametnutih Moskvi, a letonska europoslanica Sandra Kalniete je izjavila u ponedjeljak navečer da joj nije dozvoljeno da uđe u međunarodni aerodrom Moskva-Šeremetjevo.

 



(Fena/mr) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook