Ni SDP, ni DF ne žele u federalnu vladu

Komšić: Ako je Izetbegović spreman svojih 300.000 birača poistovjetiti sa 118.000 birača HDZ-a, to je njegovo pravo

Front02.03.15, 20:03h

Komšić: Ako je Izetbegović spreman svojih 300.000 birača poistovjetiti sa 118.000 birača HDZ-a, to je njegovo pravo
Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komišić ponovio je u ponedjeljak navečer u Mostaru da njegova stranka neće po svaku cijenu ući u vlast na razini Federacije BiH

 



- Mi nemamo nikakvih novih zahtjeva, naši su zahtjevi stari. Naši dojučerašnji partneri, što ne znači i budući, moraju shvatiti da u ovoj zemlji vladaju načela koja važe u svakoj demokratskoj zemlji. Dakle, vrijediš onoliko koliko imaš povjerenja naroda - kazao je Komšić novinarima uoči početka okruglog stola "Treba li BiH ujedinjena ljevica?".



 On je dodao kako je DF napravio "ogroman ustupak u razgovorima o formiranju Vijeća ministara BiH kako ne bi propala priča o euroatlantskim integracijama".



 - Sada očekujemo da se priča nastavi na normalan demokratski način. Koliko glasova imaš na izborima - to je mjera svega. Ako je gospodin Izetbegović spreman da svojih 300 000 birača poistovjeti sa 118 000 birača HDZ-a to je njegovo pravo, ali mi nećemo svoje birače na taj način pojeftinjivati - istaknuo je prvi čovjek DF-a.



 Komšić je dodao kako DF ne mora biti član vladajuću koalicije te da je, čak, spreman u Parlamentu FBiH izglasati manjinsku vladu.



 Kada je u pitanju eventualni ulazak SDP-a BiH u vlast na razini Federacije BiH, predsjednik te stranke Nermin Nikšić na skupu u Mostaru isključio je takvu mogućnost.



- SDP je već nekoliko puta jasno poručio da uvažavamo izborne rezultate. SDP je za ono što je radio u protekle četiri godine primio poruku građana BiH i želimo se okrenuti sebi i rješavanju pitanja unutar SDP-a. Oni koji su dobili podršku građana trebaju formirati vladu i njih pozivamo da to što prije urade - izjavio je Nikšić.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook