Ta divna stvorenja

Ne kaže se uzalud da je najbolji prijatelj: Pet nevjerovatnih stvari koje pas osjeti kod čovjeka

Lifestyle02.03.15, 18:57h

Ne kaže se uzalud da je najbolji prijatelj: Pet nevjerovatnih stvari koje pas osjeti kod čovjeka
Vaš pas može itekako osjetiti vaše raspoloženje • Psi su vrlo inteligentne životinje i oni znaju tačno kada vi ne obraćate pažnju

 

 

POSTOJE stvari koje psi mogu osjetiti o ljudima i one su prilično nevjerovatne.

 

 

1. Raspoloženje


 
Vaš pas može itekako osjetiti vaše raspoloženje. Tako će i on biti pod stresom, ako ste i vi to često ili postati nametljiv, ako osjeti da ste tužni. Također, brojni treneri primijetili su itekakvu razliku u rezultatima pasa, ovisno o raspoloženju treneru.

 

2. Pažnja


 
Psi su vrlo inteligentne životinje i oni znaju tačno kada vi ne obraćate pažnju. Psi znaju tačno određeno vrijeme da naprave neki lukavi potez, jer znaju kad ne gledate, iako vi stojite tamo. Da, tako je nestao vaš sendvič.


 
3. Nejednakost


 
Otkrilo je to jedno nedavno istraživanje, u kojem su istraživači uparili pse te im zadali istu zapovijed. Jedan je nakon toga dobio poslasticu, a drugi nije. Onaj pas koji nije dobio ukusnu poslasticu, ubrzo je prestao ispunjavati tu zapovijed pa čak je i prestao obraćati pozornost na istraživača uopće.


 
4. Bolest


 
Iako mnogi vlasnici mogu jamčiti za svoje ljubimce da im služe kao odlična utjeha kada su bolesni, dokazano je i kako psi mogu namirisati stanice raka i to putem uzoraka krvi. Ljekari i naučnici tako se nadaju da će se u skoroj budućnosti moći oslanjati na pseći njuh za bolja testiranja raka.


 
5. Laž


 
Jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su psi sposobni naučiti ne vjerovati ljudima koji lažu. Drugim riječima, psi mogu raspoznati kada su prevareni i naučiti da ne vjeruju osobi koja ih je prevarila. 

 

(index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook