Kakav li će biti rasplet

Suljagić: DF je spreman ponovo sjesti sa SDA i HDZ, ali ovaj put imamo nove zahtjeve

Front02.03.15, 16:04h

Suljagić: DF je spreman ponovo sjesti sa SDA i HDZ, ali ovaj put imamo nove zahtjeve
Demokratska fronta neće biti kočničar niti će blokirati uspostavu manjinske vlade SDA-HDZ BIH ili bilo koju drugu koaliciju koja bi formirala Vladu Federacije BiH, jer građani ove zemlje ne smiju biti kolateralna šteta niti trpjeti to što stranke ne mogu da se dogovore, kaže za bh. novinsku agenciju Patria član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić

 

 

Suljagić dodaje da od jučer, kada su prekinuti pregovori, formalno ne postoje nikakve prepreke da se formira Vlada FBiH bez DF-a. 

 

- Ukoliko SDA odluči da ponovo sjednemo za pregovarački sto, onda krećemo ispočetka. Sve dosadašnje kompromisne ponude koje smo nudli zaboravljamo, i izlazimo sa novim zahtjevima, navodi Suljagić. 

 

Što se tiče Vijeća ministara BiH, DF je čvrsto opredijeljen da ostane u njemu, i da ovog trenutka ukoliko ih mandatar Denis Zvizdić pozove na konsultacije oni imaju spremna imena svojih kandidata. 

 

- Ostajemo u Vijeću ministara, a što se nas tiče Vlada FBiH može biti formirana i bez nas. Imat će našu podršku u Parlamentu FBiH i sve što je u interesu građana mi ćemo podržati, ističe Suljagić. 

 

Uoči početka današnje sjednice Kolegija SDA zamjenik predsjednika ove stranke Bakir Izetbegović je kazao da Federalnu vladu mogu formirati i bez DF-a, ali da će ih još jednom pozvati da se pokuša napraviti stabilna koalicija. 

 

- Nadam se da mogu promijeniti mišljenje kao što su i do sad mijenjali. Nadamo se da će se DF vratiti, da ćemo stabilizirati stvari, a ako se ne vrati, tražit ćemo alternative ili ćemo ići u manjinsku vladu, ali dalje više čekanja nema, kazao je Izetbegović. 

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook