Foto/'Zlatne godine bh. kinematografije' ponedjeljkom na Cinema TV u 20.10

Iz života liječenih alkoholičara, 'Ja alkohol' Zlatka Lavanića

Mediji02.03.15, 17:36h

Iz života liječenih alkoholičara, 'Ja alkohol' Zlatka Lavanića
Zlatko Lavanić se filmom počeo baviti 1959. godine. Kao asistent i pomoćnik režije radio je na tridesetak filmova, režirao je 20 dokumentranih i jedan igrani film ("Strategija švrake"). Tokom agresije na BiH Lavanić je realizovao niz ratnih dokumentarnih filmova, za koje je, kao član Sarajevske grupe autora (SAGA), dobio nagradu Evropske filmske akademije "Felix 94".

 

 

Kad litar lozovače dnevno prestene biti dovoljan, kad se zbog alkoholičarske svađe i tuče završi u Miljacki, kad se zanemare porodične i profesionalne obaveze...jedino što preostaje je terapijska zajednica i bolničko liječenje ukoliko su pacijenti spremni priznati sebi da im je pomoć neophodna, i vratiti se po četvrti put naprimjer ako je prethodna tri bilo neuspješno.

 

 

U dokumentarcu ''Ja alkohol'' Zlatka Lavanića srećemo muškarce i žene različitih starosnih dobi (ali uglavnom mlade ljude koji u tridesetim izgledaju duplo starije) koji nisu na vrijeme mogli procijeniti kad je dosta. Na putu ka ponovnom pronalaženju sebe pomažu im terapeuti i članovi udruženja liječenih alkoholičara.

 

 

alkohol-opet-korigovano

 

 

Film je realizovan u Zavodu za alkoholizam i druge toksikomanije SRBiH Sarajevo i u klubu lliječenih alkoholičara u Mostaru. Ponovna svadba supružnika nakon uspješnog procesa liječenja otvara prostor nade za mogućnost trajnog odvikavanja i počinjanja novih, uspješnijih životnih poglavlja.

 

 

most-alkohol-korigovano

 

 

Cinema TV, prvi filmski kanal u BiH ciklus ''Zlatne godine bh. filma'' prikazuje u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook