VIDEO/ Radikalizirane u 'svojim spavaćim sobama'

CCTV prikazala djevojčice na putu da se priključe Islamskoj državi

Hronika01.03.15, 15:11h

CCTV prikazala djevojčice na putu da se priključe Islamskoj državi
Vjeruje se da su prijateljice Amira Abase (15), Shamima Begum (15) i Kadiza Sultana (16) već u Siriji, objavila je britanska policija

 


Tri djevojčice od 15 i 16 godina su iz svojih domova nestale još 17. februara. Otputovale su prema Siriji.

 

Snimke nadzornih kamera prikazuju tri britanske djevojčice kako satima čekaju na autobusnoj stanici u Turskoj i kreću prema gradu uz granicu sa Sirijom kako bi se priključile Islamskoj državi (IS), objavili su mediji u nedjelju.

 

Britanska policija i porodice djevojčica uputili su im poziv da se vrate kući nakon što su 17. februara otputovale iz Londona u Istanbul.

 

Vjeruje se da su prijateljice Amira Abase (15), Shamima Begum (15) i Kadiza Sultana (16) već u Siriji, objavila je britanska policija.

 

djevojcice-isis

 

Evropske vlade pozvale su Tursku da zaustavi ulazak stranih boraca u Siriju, a britanski premijer David Cameron apelirao je na društvene mreže da se snažnije angažiraju u borbi protiv ekstremizma na internetu.

 

Djevojčice su bile radikalizirane "u svojim spavaćim sobama", rekao je Cameron.

 

Snimke CCTV-a nastale su 17. i 18. februara na autobuskoj stanici Bayrampasa na europskoj strani Istanbula gdje su djevojčice stigle podzemnom željeznicom iz zračne luke, piše list Milliyet.

 

Tu su provele 18 sati prije nego što su se ukrcale na autobus prema Sanlifurfi, 50 kilometara od sirijskog pograničnog područja koje kontrolira IS.

 

Obavještajne službe procjenjuju da je oko 600 britanskih muslimana otputovalo u Siriju i priključilo se borbama, dio njih u redovima IS-a, ekstremne sunitske skupine koja kontrolira goleme predjele Sirije i Iraka.

 

 

(Dnevnik.hr, DEPO PROTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook