'Raspakivanje' Daytona

NDP: Zašto Dodik pothranjuje avanturističke projekte Čovića i njegove družine?

Front28.02.15, 15:57h

NDP: Zašto Dodik pothranjuje avanturističke projekte Čovića i njegove družine?
Narodni demokratski pokret (NDP) saopćio je danas da su nebrojeno puta upozoravali na opasnost "raspakivanja" Dejtonskog mirovnog sporazuma i na aspiracije Hrvata u pretpostavljenom Dejtonu dva


 

-Nikada iz usta Dodikovog političko-poslovnog pajtosa, Dragana Čovića nismo čuli da će u bilo kakvoj pretpostavljenoj prekompoziciji unutrašnjeg uređenja BiH, Republika Srpska ostati netaknuta - stoji u saopćenju ove stranke.



Novo je, ističu iz NDP-a, „samo čuđenje - otkuda predsjedniku Republike Srpske potreba da pothranjuje ovakve avanturističke projekte Čovića i njegove družine?“



-Sada je mnogo jasnija Čovićeva opstrukcija u procesu formiranja vlasti, ali je nejasna Dodikova pozicija u poslu koji zagovara unutrašnje preuređenje BiH... Što se NDP-a tiče, ni do sada nije bilo upitno kuda nas vodi Dodikova avanturistička politika zasnovana na partnerstvu s Draganom Čovićem. Zato i nije iznenađenje poruka sa zasijedanja HNS-a - navodi se u saopćenju NDP-a.

 



Iz ove stranke upozoravaju „vođu laktaškog režima da je diranje u dejtonsku formulu podjele teritorije na 49:51 posto i 1/3 vlasti, nož u leđa Republici Srpskoj koja nema kapacitet da izađe kao pobjednik u nekoj pretpostavljenoj novoj međunarodnoj konferenciji“.



-Treba li da ga podsjetimo i na kompatibilnost Čovićevih ambicija i najava nove hrvatske predsjednice koja je u predizbornoj kampanji zagovarala iste ideje - navodi NDP.



(Fena/mr) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook