Tihi ubica

Najopasnija droga legalna je i društveno prihvaćena: Ove supstance naprosto razaraju

Hronika27.02.15, 08:31h

Najopasnija droga legalna je i društveno prihvaćena: Ove supstance naprosto razaraju
Kada je zdravlje u pitanju istraživanja nikada dosta. Tako je provedeno novo istraživanje u Britaniji tijekom kojeg su naučnici usporedili koliko utjecaj na naše zdravlje imaju cigareta, alkohol, kanabis i druge psihoaktivne supstance

 

Na iznenađenje mnogih ovim je istraživanjem utvrđeno da su alkohol i posljedice uzrokovane alkoholizmom najpogubnije za zdravlje, dok je najmanje smrtnih slučajeva zabilježeno među korisnicima marihuane. 

 

Nakon alkohola koji predstavlja najvećeg ubicu, na listi pogubnoj za ljudski život nalazi se nikotin, zatim kokain heroin, dok je marihuana na samom kraju. Time je konačno potvrđeno da ova supstanca predstavlja najbezopasniju opciju za relaksaciju i uživanje. 

 


Također, njemački hemičari i toksikolozi objavili su tablicu procjene rizika za alkohol, kanabis i druge opojne droge te došli do sličnog zaključka kao i britanski naučnici - najopasnija droga na svijetu je alkohol. 

 

Pri istraživanju koristili su novu metodu procjene rizika - 'margina izloženosti' (MOE), koja se sve češće koristi u svijetu za procjenu opasnosti različitih supstanci. Pomoću nje moguće je izračunati odnos između doze koja može prouzrokovati negativne posljedice i procjene koliko te supstance ljudi uzimaju. 

 

Prema njihovoj analizi, najniži MOE imao je upravo alkohol, iza kojeg slijede heroin, kokain i nikotin. Marihuana, to jest njen aktivni sastojak THC nalazi se na zadnjem mjestu. 

 

 

Prema provedenim procjenama rizika, THC je čak 114 puta manje opasan od alkohola. 

 

Stoga, dolazimo do zaključka kako je najopasnija droga legalna i društveno prihvaćena, kao i nikotin, koji se nalazi pri vrhu ljestvice opasnosti. S druge strane, daleko manje opasne supstance poput THC-a, ekstazija ili LSD-a nalaze se na listama strogih zabrana.

 

(magazin.net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook