Burna noć u Atini

Prvi protesti protiv nove grčke vlade: Demonstranti palili auta, razbijali izloge...

Hronika27.02.15, 07:51h

Prvi protesti protiv nove grčke vlade: Demonstranti palili auta, razbijali izloge...
Blizu 450 demonstranata krajnje ljevice izašlo je na ulice Atine, protestirajući protiv vlade Alexisa Tsiprasa

 

 

Deseci maskiranih demonstranata sukobili su se u noći s četvrtka na petak s policijom u centru Atine razbijajući izloge i paleći automobile, nakon prvog protesta protiv Vlade otkako je ljevičarska Syriza prije mjesec dana preuzela vlast u zemlji.

 

Blizu 450 pristalica krajnje ljevice izašlo je na ulice glavnog grada kako bi demonstrirali protiv novoizabrane vlade Alexisa Tsiprasa koja je prije nekoliko dana s partnerima iz EU-a dogovorila produženje programa pomoći Atini, navodi agencija Hina.

 

Nakon protesta je pedesetak najradikalnijih maskiranih demonstranata bacalo kamenje i molotovljeve koktele na policiju u centralnoj četvrti Exarchiji. U nasilju je oštećen manji broj izloga i automobila, te autobuska stanica.

 

Premda sukobi nisu bili velikog intenziteta, riječ je o prvim neredima protiv ljevičarske vlade koja je izabrana 25. januara na osnovu obećanja da će s evropskim partnerima dogovoriti otpis dijela dugova i prekinuti s bolnim mjerama štednje.

 

Podrška sporazumu

 

Protesti su uslijedili nekoliko sati nakon što su poslanici vladajuće partije podržali sporazum s Eurogrupom.

 

Tsipras je ranije u četvrtak dobio podršku svoje partije u vezi s tim sporazumom. Parlamentarce je obavijestio i o pregovorima Grčke sa njenim međunarodnim kreditorima, prenio je Tanjug.

 

Prema izvorima iz Vlade, Tsipras je zatražio od svojih poslanika da podizanjem ruke pokažu da li podržavaju sporazum sa Eurogrupom i većina se izjasnila za, izvijestila je ANA.

 

Predizborna obećanja

 

Neki od poslanika Syrize i ministri insistirali su na tome da predizborna obećanja treba da budu održana, a među njima je najdirektniji bio poslanik te stranke u Evropskom parlamentu Manolis Glezos, koji se u otvorenom pismu izvinio grčkim građanima, "jer je podržavao iluziju".

 

Glezos iz je pozvao da reagiraju "prije nego što bude prekasno".

 

Ministri finansija eurozone su, po završetku jednosatne telefonske sjednice u utorak odobrili četvoromjesečno produženje programa finansijske pomoći Grčkoj.

 

Time je loptica prebačena u dvorište nacionalnih parlamenata 18 zemalja Eurogrupe koji sada treba da odobre produženje programa pomoći Atini.

 

(balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook