Deblokirali račune

'Heta' pristala da odgodi naplatu potraživanja od BH Airlinesa

Hronika26.02.15, 17:24h

'Heta' pristala da odgodi naplatu potraživanja od BH Airlinesa
Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić danas je uspio postići dogovor po kome je austrijska kompanija Heta pristala da odgodi naplatu potraživanja od aviokompanije BH Airlines; izjavila je za Agenciju Fena glasnogovornica Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Amila Ćoralić



S obzirom da je na snazi odluka o privremenom finansiranju FBiH, kako je dodala, nemoguće je trenutno izvršiti bilo kakvo prebacivanje sredstava iz budžeta ili sa posebnih podračuna.



- Pošto nije bilo moguće izvršiti uplatu, molili smo ih da nam izađu ususret i da izvrše deblokadu računa kompanije BH Airlines, da se prolongira rok uplate, odnosno da se sačeka najkasnije do 31. marta, kada će isteći ova odluka i kada će biti moguće prebaciti prvu tranšu od jednog miliona maraka. Oni su danas na to pristali i računi BH Airlinesa kada je u pitanju Heta će biti deblokirani - istakla je Ćoralić.



Također je važno naglasiti i da je Međunarodni aerodrom Sarajevo izvršio deblokadu računa jer je načinjen sporazum o reprogramu dospjelog duga koji su potpisali uprave BH Airlinesa i Aerodroma.



Leasing kompanija Heta blokirala je račun jedine bh. aviokompanije BH Airlinesa zbog duga od 7,5 miliona eura, a na osnovu nabavke dva aviona koji su kupljeni 2005. godine na leasing.



(Fena/mr)  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook