Dok većina (ne) sastavlja kraj s krajem

Top lista pet najvećih plata u državi: Evo ko u BiH najviše zarađuje!

Biznis Klub25.02.15, 10:45h

Top lista pet najvećih  plata u državi: Evo ko u BiH najviše zarađuje!
Dok većina naroda živi ispod crvene linije egzistencije, neki prolaze puno bolje. Saznajte kakve se 'masne' cifre slijevaju na pojedine račune u našoj državi

 

U državi u kojoj brojni radnici strahuju od otkaza, te da će im plata kasniti, ima i onih koji nemaju glavobolju zbog ovakvih problema, jer mjesečno zarađuju i do 11.250 maraka.

 

Upravo toliki iznos svakog mjeseca sliva se na račun jednog generalnog direktora, a iskustva pokazuju da, inače, rukovodioci imaju “masne” zarade.

 

“Prema istraživanju web stranice plata.ba, najveće neto plate zabilježene su kod zaposlenih na pozicijama u visokom menadžmentu. Jedan generalni direktor ima platu 11.250 KM, marketing direktor zarađuje 5.958 KM, a country menadžer 5.125 KM. Direktor prodaje ima platu od 4.775 KM, a izvršni direktor 4.600 KM”, navela je Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditelj Odjela projekata na portalu posao.ba.

 

A ima i većih...

Prema evidenacijama, kojima raspolaže Porezna uprava Federacije BiH, najviša bruto plata u Federaciji BiH u jednom mjesecu u 2014. godini iznosila je 34.652 KM - prenosi portal ekapija.ba početkom ovog mjeseca.

Najviša plata isplaćena je u bankarskom sektoru.

Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH najviše neto plate u 2014. godini isplaćene su u bankarskom sektoru 23.909 KM, industrijskom 18.974 KM, informatičko-tehničkom 18.342 KM, osiguravajućim društvima 17.550 KM i farmaceutskim djelatnostima 19.770 KM.

 

Prema njenim riječima, druga kategorija u kojoj su zabilježene visoke plate je IT software kategorija, u kojoj se neto plate kreću do 4.000 maraka. “Možemo da zaključimo da spoj višegodišnjeg radnog iskustva, te vještina upravljanja i prodaje donosi visoke plate. Pored toga, iskustvo i specijalističke vještine u području razvoja softwarea svakako donose veće šanse za bolju platu”, naglasila je Ajanović-Hajdarpašićeva.

 

Zaposleni u banjalučkoj agenciji “Spektar” kažu da prošle godine, bar na prvi pogled, u ponudi nije bilo izrazito visokih plata u ponudi, kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Razlog je, ističu, taj što su kompanije za najviši menadžment primjenjivale sisteme nagrađivanja, odnosno bonuse koji su vezani za usaglašene ciljeve i njihovo ostvarenje. “Ono šta možemo istaći, a pripada kategoriji velikih osnovnih plata bez bonusa su: rukovodilac veleprodaje 3.500 KM, direktor prodaje 3.500 KM, menadžer ljudskih resursa 3.200 KM, menadžer logistike 3.200 KM, direktor marketinga 3.200, te programer 3.000 KM”, naveo je Miroslav Vukajlović, direktor Agencije “Spektar”.

 

Dok ovi podaci pokazuju da nisu rijetki oni koji u BiH, po svemu sudeći, žive bez finansijskih problema, zvanične statističke informacije, te informacije iz sindikalnih organizacija, ukazuju na to da je stvarnost “običnih smrtnika” sumornija, odnosno da oni jedva sastavljaju kraj s krajem.

 

“Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u BiH za decembar 2014. godine iznosila je 843 marke”, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH. Prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka korpa u decembru koštala je 1.849 maraka, a u istom mjesecu prosječna plata u RS iznosila je 836 KM.

 

“Dakle, s prosječnom platom moglo se obezbijediti tek oko 45 odsto robe i usluga iz sindikalne potrošačke korpe”, naglasila je Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

 

Top pet plata u BiH

 

Generalni direktor – 11.250 KM

 

Marketing direktor – 5.958 KM

 

Country menadžer – 5.125 KM

 

Direktor prodaje – 4.775 KM

 

Izvršni direktor – 4.600 KM

 

 

(tuzlanski.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook