POD POKROVITELJSTVOM AMBASADE BIH

Izložba putopisnih fotografija Hadisa Medenčevića u Pragu na kojoj su predstavljeni i prekrasni pejzaži BiH

Kultura18.02.15, 14:12h

Izložba putopisnih fotografija Hadisa Medenčevića u Pragu na kojoj su predstavljeni i prekrasni pejzaži BiH
Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine i u organizaciji Udruženja Lastavica, u Pragu je ovih dana otvorena izložba putopisnih fotografija Hadisa Medenčevića, Bosanca koji duže od dvadeset godina živi u Češkoj Republici koji je, inače, strastveni fotograf

Izložene fotografije nastale su tokom autorovog putovanja u sedamnaest zemalja svijeta kao što su Irska, Portugal, Španija (predjeli Andaluzije), skandinavske zemlje.


Medenčević je objasnio da ova izložba pokazuje šta je sam uočio kroz objektiv na prostoru od madeirskih vulkanskih vrhova do egipatskih lučkih radnika i balkanskih vrleti.


- Umjesto apstraktnih formi i kompozicija, nastojim približiti mjesta, ljude i atmosferu, koje sam imao priliku posjetiti, kazao je na otvaranju izložbe.

 

prag-izlozba2


Obraćajući se prisutnima, ambasadorica Bosne i Hercegovine Danka Savić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Ambasada pokrovitelj jednog ovako lijepog događaja.


- Iako fotografija nije Hadisova primarna profesija, nego hobi kojim se bavi iz ljubavi, večerašnja izložba nam pokazuje da je njegovo pristup lišen amaterizma, dodala je ambasadorica BiH.


Na izložbi su predstavljene i fotografije prekrasnih pejzaža Bosne i Hercegovine, srednjovjekovni stećci u Radimlji, Mostar, Doboj, kao i planinske ljepote BiH.


Izložba je prodajnog karaktera, a prikupljeni novac će djelimično biti namijenjen za pokrivanje troškova boravke djece koja u Prag u organizaciji Lastavice dolaze iz SOS sela.

 

prag-izlozba1

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook