Investicija vrijedna 20 miliona KM

Kakanj dobija tvornicu za preradu animalnih nusproizvoda

Biznis Klub14.02.15, 18:38h

Kakanj dobija tvornicu za preradu animalnih nusproizvoda
U okviru realizacije makro projekta obezbijeđivanja novih radnih mjesta u općini Kakanj će uskoro početi izgradnja tvornice koja će vršiti toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda s ciljem proizvodnje animalnih proteina, životinjske i tehničke masti

U ovaj projekt, u novoosnovanu firmu “Bioorganika” Kakanj, zagrebačka kompanija “Agroproteinka” investirati će oko 20 miliona KM s ciljem osnivanja profitabilnog privrednog postrojenja, koje će raditi po najmodernijim tehnološkim rješenjima.

Bit će ovo, kažu u upravi "Bioorganike", fabrika bez dimnjaka uz primjenu svih ekoloških normativa Evropske unije.

 

Radi se o proizvodima koji se traže širom svijeta, a znatno će se doprinijeti uklanjanju otpada životinjskog porijekla na širem području. Investitor se na gradnju tvornice u Kaknju odlučio zbog izuzetno povoljnog poslovnog ambijenta koji je kreiran u ovoj lokalnoj zajednici, gdje je stvorena pozitivna investicijska klima.


Ovo će, nakon otvaranja fabrike madraca i gradnje fabrike peleta, biti treći veći investicijski poduhvat na području Kaknja u kratkom vremenskom intervalu.

 

- Mi ćemo nastaviti s realizacijom poticajnih mjera za osnivanje novih privrednih subjekata u smislu plaćanja troškova osnivanja, sufinansiranja troškova najma prostorija za poduzetničku djelatnost i drugih mjera, jer to donosi uspjehu naših planova - ističe načelnik Nermin Mandra.

 

Općina Kakanj je pogodna za nove investitore, jer za gradnju objekata investitori imaju poticaj u vidu povrata novčanih sredstava od naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.


Oni su oslobođeni plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade u periodu od pet godina, a Općina snosi i sve troškove registracije privrednog društva, te osigurava i druge pogodnosti.

 

- Imamo pozitivna iskustva sa ovom lokalnom zajednicom, a tome doprinose već postojeće investicije koje su tamo izvedene - kaže Ivica Grlić Radman, predsjednik uprave zagrebačke "Agroproteinke".


Plan ove kompanije je da proizvodni programa buduće tvornice za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla "Bioorganika" u najvećem obimu izvozi.

 

Buduća tvornica graditi će se na širem lokalitetu naselja Bilješevo kod Kaknja, na sada nenaseljenom prostoru uz novu autocestu.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook