Koncerti u Domu oružanih snaga BiH

Festival savremene umjetničke muzike 'Sonemus Fest' od 19. februara u Sarajevu

Kultura13.02.15, 14:23h

Festival savremene umjetničke muzike 'Sonemus Fest' od 19. februara u Sarajevu
U četvrtak, 19.02.2015, u sali Doma Oružanih snaga u Sarajevu, s početkom u 19:30 sati, koncertom djela švicarskih i bosanskohercegovačkih kompozitora otvorit će se festival savremene umjetničke muzike - SONEMUS FEST.

 

 

Ovogodišnje izdanje festivala nosi naslov “SONIC BOOM” (engl. zvučni udar, probijanje zvučnog zida). U svijetu ozvučenom kakofonijom prevaziđenih ideja i vjerovanja preobučenih u visoko-tehnologizirane hibride prilagođene lakoj i brzoj konzumaciji, istinska umjetnost zvuka djeluje subverzivno, kao eksplozija smisla u uhu/umu slušaoca. Upravo ovakvoj muzici, s kojom se konfrontira (a ne konzumira je se), koja je zasnovana na autentičnoj kreativnosti i originalnosti umjetničkog izraza, posvećen je ovaj festival.


Festival se sastoji od tri koncerta:


Koncert djela kompozitora iz Bosne i Hercegovine i Švicarske (četvrtak, 19.02.2015.) na čijem programu će se naći kompozicije internacionalno renomiranih švicarskih kompozitora: Beat Furrera, Michael Jarrella i Jürg Wyttenbacha, dok će savremena bosanskohercegovačka umjetnička muzika  biti zastupljena kroz kompozicije Hanan Hadžajlić, Dine Rešidbegovića i Ališera Sijarića.


Drugi koncert na festivalu, Daleki istok (petak, 20.02.2015.), tematski će ozvučiti spoj dalekoistočnih tradicionalnih kultura i savremenog muzičkog izraza kroz djela kompozitora: Keiko Haradae, Toshio Hosokawae, Hyunkyung Lim, Toru Takemitsua i Isang Yuna. Pored ovoga na koncertu će nastupiti i ansambl Gamelan Trio, koji će izvoditi tradicionalnu indonežansku gamelan-muziku.


Festival će zaključiti koncert u subotu, 21.02.2015, a koji programski objedinjuje dva remek-djela evropske muzike s početka i kraja XX. stoljeća: Pierrot Lunaire Arnold Schönberga iz 1912. i Talea, Gérarda Griseya iz1986. godine.


Na koncertu će pored solista SONEMUS ansambla, Hanan Hadžajlić-flauta, Davora Marausa-udarljke, Azre Ramić-klarinet, Violete Smailović-Huart- violina/viola, nastupiti i vrsni mladi muzičari iz Švicarske: Gilles Grimaître-klavir,  Jeannine Hirzel-glas, Ina Hofmann-harmonika i Esther Saladin-violončelo. Ansamblom će rukovoditi doajen evropske muzičke scene, kompozitor i dirigent, Jürg Wyttenbach.


U ansamblu Gamelan trio nastupiti će: Edo Golubić, Igor Magdalenić i Asep Supraidi.

 

Uz zalaganje izvršne direktorice SonicBooma, Azre Ramić, festival su podržali Isabelle Zogheb-Stiftung, ProHelvetia, Muzička akademija u Sarajevu i Ministarstvo OSBiH.

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!