Trbuhom za kruhom

Studenti iz BiH spremni za 'američki san': Za četiri mjeseca zarade 14.000 dolara!

Biznis Klub03.02.15, 19:36h

Studenti iz BiH spremni za 'američki san': Za četiri mjeseca zarade 14.000 dolara!
Silvana Vasić, koordinator nevladine organizacije BHV Education za BiH, smještena u Banjaluci, a koja posreduje između bh. studenata i Ambasade SAD u BiH, kaže za novinsku agenciju Patria da je interesovanje studenata za odlazak na rad u SDA iz BiH svake godine veći i do 25 posto

 

Samo u prošloj godini oko 150 bosanskohercegovačkih studenata otputovali su na rad u Sjedinjene Američke Države za vrijeme pauze na fakultetu u BiH, a neki od njih su zaradili i do 14.000 dolara.

 

Silvana Vasić, koordinator nevladine organizacije BHV Education za BiH, smještena u Banjaluci, a koja posreduje između bh. studenata i Ambasade SAD u BiH, kaže za novinsku agenciju Patria da je interesovanje studenata za odlazak na rad u SDA iz BiH svake godine veći i do 25 posto. Ove godine očekuju da će u SAD poslati oko 200 studenata. Studenti najčešće rade poslove ugostitelja, hotelijera, poslove u trgovini ali i neke druge.

 

Interesovanje studenata za poslove u inostranstvu je veliko, ali u obzir dolaze samo studenti prve i druge godine fakulteta, redovni studenti i oni koji nisu stariji od 30 godina.

 

BHV Education organizacija osnovana je u Hrvatskoj prije 20 godina, a u Bosni i Hercegovini 2003. godine.

 

- Studenti koje šaljemo u SAD tamo mogu ostati četiri mjeseca na osnovu radne dozvole, te još jedan mjesec kao turisti. Ukoliko to vrijeme iskoriste na pravi način, mogu zaraditi između osam i 14.000 dolara. To im je dovoljno da pokriju troškove putovanja i boravka u SAD, a dio novca mogu i uštedjeti – kaže Silvana.

 

BHV Education studentima ne nudi samo odlazak u inostranstvo na rad. Napravili su cijeli sistem odlazaka u strane zemlje na učenje i usavršavanje. Primjerice, kaže Silvana, prava je pomama studenata za odlazak na studije u Dansku. Školovanje u ovoj zemlji je besplatno. Zanimljivo je da ove pogodnosti češće koriste studenti iz Hercegovine nego iz Bosne.

 

Studenti ništa manje nisu zainteresirani i za odlazak u Veliku Britaniju, Norvešku, ili neke druge zemlje, gdje tamošnje vlade nude kredite za školovanje a kredit se vraća tek nakon pronalaska adekvatnog posla.

 

Odlazak u strane zemlje na školovanje, kaže Silvana, za srednjoškolice i studente iz BiH ima višestruku korist. Školski program u mnogim zapadnim zemljama je takav da nakon studija studenti postaju najčešće veoma kvaliteni ljudi, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook