Poručili da neke stvari 'neće proći'

SDA: Dodik već odavno nema šta da postavlja pitanja ili nešto zahtijeva

Front01.02.15, 14:41h

SDA: Dodik već odavno nema šta da postavlja pitanja ili nešto zahtijeva
Neumitno dolazi vrijeme kada će on morati dati odgovore na mnoga pitanja, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA), u povodu zahtjeva čelnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za smjenom Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH.

 

U saopćenju se navodi da se predsjednik RS-a Milorad Dodik "i njegovi poslušnici" obrušavaju na SDA i njene visoke funkcionere naročito kada vode političku polemiku sa Savezom za promjene iz RS-a "pokušavajući se na taj način pozicionirati u državnu vlast".

 

- Kako se u javnosti Kebine konstrukcije i falsifikati raskrinkavaju, tako Dodik postaje sve nervozniji i žešći u zahtjevima za Džaferovićevu smjenu. I njemu i drugima koji ga podržavaju poručujemo da im to neće proći - navode iz SDA.

 

Dodaje se da je "krajnje vrijeme" da Tužilaštvo BiH ozbiljno ispita krivičnu prijavu SIPA-e podnesenu protiv Dodika vezanu za izgradnju zgrade Vlade RS-a, "da Dodik počne pripreme za polaganje računa oko izgradnje puteva i raznih drugih infrastrukturnih objekata u RS-u, dodjele kredita Razvojne banke vlastitom sinu".

 

- A što se tiče iskonstruisane i na falsifikatu bazirane tvrdnje o Džaferovićevom navodnom neprijavljivanju ratnog zločina, pozivamo Dodika da domaćoj i svjetskoj javnosti objasni šta znače riječi koje je on izgovorio u maju 1995. godine na Skupštini RS-a, nakon Martićevog raketiranja Zagreba prilikom čega je poginulo i povrijeđeno mnogo ljudi, kada je izjavio da se "slaže da Zagreb treba tući, ali ne smijemo to reći"! Ove riječi je izgovorio kritikujući urednika TVRS-a zbog vijesti o tom zločinu. Dodik ne samo da želi prikriti zločin,već je očigledno i inspirator zločina. Slična pitanja se moraju postaviti i njegovim brojnim ministrima i zastupnicima, počev od onih koji su bili u toku rata visoki funkcioneri Šešeljeve stranke, pa do onih koji su učestvovali u etničkom čišćenju u općinama u kojima su živjeli - navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook