IZ SDA STIŽU PRIJEDLOZI ZA MANDATARA

Hoće li Dino Konaković zasjesti u premijersku fotelju Kantona Sarajevo?!

Front31.01.15, 15:11h

Hoće li Dino Konaković zasjesti u premijersku fotelju Kantona Sarajevo?!
Na pitanje razmišlja li o premijerskoj poziciji i brojnim problemima koji bi ga na tom mjestu dočekali, Konaković je za Oslobođenje kazao da niko ko se bavi politikom i ko poznaje stanje u Kantonu Sarajevo, ne može imati želju da bude premijer Kantona Sarajevo, ali...

 

Izvor: Oslobođenje

 

U Kantonalni odbor SDA Sarajevo stižu prijedlozi iz općinskih i mjesnih odbora stranke za mandatara novog saziva kantonalne Vlade. Kadrovska komisija će o imenima raspravljati početkom naredne sedmice.

 

Tako su iz općine Centar predložili zastupnika Elemedina Konakovića i izvršnog direktora Autocesta FBiH Jasmina Buču, prijedlog Hadžića opet je Konaković, Ilidže Bučo, dok su iz općine Novi Grad predložili za premijera Muharema Šabića sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije. Još ranije iz Novog Sarajeva predložili su za premijera Adema Zolja, dosadašnjeg direktora Direkcije za ceste KS-a. 

 

Drugačiji stavovi
 

Statutarno postoji mogućnost da uz ove prijedloge i članovi Izvršnog odbora KO SDA predlože svog favorita, kao i sam šef KO SDA Denis Zvizdić.
 

Na pitanje razmišlja li o premijerskoj poziciji i brojnim problemima koji bi ga na tom mjestu dočekali, Konaković je za Oslobođenje kazao da niko ko se bavi politikom i ko poznaje stanje u Kantonu Sarajevo, ne može imati želju da bude premijer Kantona Sarajevo.
 

- Može osjećati neku vrstu odgovornosti i obaveze, zbog posla kojim se bavimo. Ko god tamo sjedne, sješće vjerovatno na jednu od tri najužarenije stolice u državi. S pozicije kantonalnog zastupnika, jedne dosta stabilne situacije u naredne četiri godine i sa platom nešto manjom od one premijera, nemam ni tu vrstu motivacije. Jedina prava obaveza je, ukoliko dođe do toga, prema ljudima koji su za mene glasali, ali prije svega i onima s terena, predsjednicima mjesnih odbora, koji vjeruju u ono što radim, prema tih 12.000 glasova, kojih je tri puta više nego u proteklom mandatu, u činjenici da sam često kritikovao procese, čak i one u SDA. U konačnici nemam želju, ali ako bismo stvorili koncept da se u Vladi zaista radi, ne bih pobjegao od te vrste odgovornosti, istakao je Konaković.

Prema njegovim riječima, niko mu ne može vezati ruke u poslovima koje želi uraditi, jer se to nije dešavalo ni u protekle četiri godine u Skupštini KS-a.

- Imamo mi često različita mišljenja, čak se i drugačiji stavovi često iznose u javnost, ali me dosad niko iz stranke zbog toga nije kritikovao. Toga se ne plašim i ne mislim da bih slijepo morao slušati neke stranačke naloge koji eventualno nisu u interesu posla, napomenuo je Konaković.

Ono što je najvažnije, smatra Konaković, jeste šta je koncept rada budućeg saziva Vlade, a u čemu se generalno griješi.

- Bez obzira na resore, mi zajedno sa Demokratskom frontom, ali i ostalim političkim partijama koje imaju klubove u Skupštini, trebamo razgovarati o ključnim problemima građana i načinu njihovog rješavanja. Na to se nadograđuje budžet, koji ekonomski treba poduprijeti te ideje. Ako je nama rekonstrukcija ministarstava samo paušalna izmjena administracije, da bi tamo neko sjeo, nismo napravili ništa. Ako s druge strane imamo koncept u kojem se već zna da ćemo razraditi ekonomske i socijalne cijene, da ćemo analizirati rad direktora i povući korake koji će stabilizovati preduzeća, onda to ima smisla i to je ono o čemu bih razmišljao, prije nego što bi ušao u tu avanturu, naglasio je Konaković.

 

Gušenje u razgovorima
 

Istakao je kako bi tražio od svih političkih partija podršku, kako bi se definisali strateški ciljevi i ponudili modeli rješavanja problema.
 

- Ako će Vlada biti isključivo matematička, na bazi priče koliko smo dobili ministarstava i koja su tu imena došla, te se funkcije ne bih prihvatio niti bih učestvovao u nečemu sličnom. Ni kao zastupnik neću podržati takav koncept, dodao je Konaković.
 

Ukoliko ne bude koncepta rada, prema Konakovićevim riječima, "teško premijeru koji će se gušiti u razgovoru sa sindikatima o osnovicama, dok centri moći imaju druge ideje i bave se regulacionim planovima". 
 

- Vlada mora biti sastavljena od ljudi kojima se vjeruje i to je jedan od osnovnih preduslova za procese koji nas čekaju, zaključio je Konaković.
 

Nakon što Kadrovska komisija razmotri prijedloge i eventualno sasluša sve kandidate, šalje ih Izvršnom odboru SDA, koji zauzima stav i šalje prijedlog stranačkoj centrali na potvrđivanje.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook