Bolne cijene i kamatne stope

Postaje li za građane BiH krov nad glavom nemoguća misija?

Hronika31.01.15, 13:45h

Postaje li za građane BiH krov nad glavom nemoguća misija?
Cijene stanova u BiH u 2014. godini uvećane su za oko 0,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, iako su stanovi za veliki broj građana u zemlji nedostižniji bili i ranijih godina, piše bh. novinska agencija Patria

 

Najviše kamatne stope za stambene kredite u cijelom regionu, uz male i nesigurne plaće, glavna su prepreka građanima u BiH da sebi i porodici osiguraju krov nad glavom. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku prosječna cijena stanova, završenih u 2014. godini veća je za 0,6 % u odnosu na isti period prethodne godine, a iznosila je više od 1.500 KM po kvadratnom metru.

 

Kvadrat stana najskuplji je u većim gradovima poput Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Tuzle, Bihaća, dok su stanovi povoljniji u manjem gradovima, ali je i standard ljudi koji žive tu, također dosta slabiji.

 

Analitičari upozoravaju da vlasti u zemlji građanima, naročito mladim bračnim parovima, što hitnije moraju osigurati povoljnije uslove za kupovinu stana. To ne samo da bi povećalo broj brakova u zemlji, već bi pokrenulo i građevinarstvo u BiH, piše NAP. 

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook