Budite oprezni na bh. planinama

Upozorenje skijašima, borderima i planinarima: Postoji velika opasnost od pokretanja lavina!

Hronika30.01.15, 14:12h

Upozorenje skijašima, borderima i planinarima: Postoji velika opasnost od pokretanja lavina!
Skijašima se savjetuje da se strogo pridržavaju ski staza, a planinarima da naredna tri dana ne idu na strme staze


Zbog velikih količina novog snijega koji pada na planinama postoji opasnost od pokretanja lavina, zbog čega se upozoravaju skijaši, borderi i planinari na oprez.

 

- Skijašima se savjetuje da se strogo pridržavaju ski staza, a planinarima da naredna tri dana ne idu na strme staze. Potrebno je sačekati da se snijeg koji pada zalijepi za ranije formiranu ledenu površinu, i tako se izbjegne opasnost od pokretanja lavine - rekao je u izjavi za Fenu rukovodilac Federalne službe za spašavanje sa visina i predsjednik sarajevskog "Kluba spasavalaca 2000", Pašaga Grbo, uz napomenu da je nakon Slovenije, BiH najpodložnija lavinama na prostoru zapadnog Balkana.

 

On, kao posebno opasne lokalitete za bordere navodi pravce sa vrha Bjelašnice (Opservatorij) prema Sitniku i Stanarima, kao i Visočicu, Prenj, Čvrsnicu, a za skijaše stazu iznad Kotlova na Bjelašnici.

 

Pored tih lokaliteta, kaže Grbo, nije preporučljivo narednih dana planinariti ili skijati bilo gdje na planinama gdje su velike količine snijega.

 

Kako se u BiH niko profesionalno i institucionalno ne bavi problemom lavina, preostaje individualna zaštita koja znači oprez i svjesnost o eventualnoj opasnosti.

 

- Radeći više od 50 godina na spašavanju ljudi naučio sam da nesreće dolaze isključivo zbog nepoznavanja planine i ćudi prirode koju treba 'nadmudriti' razumom i znanjem. Lavina je predvidiva opasnost, a tzv. adrenalin je poguban - kaže Grbo.

 

Skijašima, borderima i planinarima se savjetuje da prilikom prelaska okomitih padina to čine uvijek pri vrhu, jer se tu pokreće najmanja količina snijega. Izuzev kamenitih terena i pašnjaka, na svim drugim terenima sa nagibom od 15 do 65 stepeni dolazi do pokretanja snježne mase i njenog pretvaranja u lavinu. A pred lavinom se ne može pobjeći, jer je brzina kretanja snijega 400 kilometara na sat.

 

Nažalost, jedini koji se bore sa lavinama su spasioci, a oni uglavnom djeluju post festum, da pronađu tijelo stradalog, jer je vrijeme preživljavanja pod snijegom (u lavinama mokrog snijega to je 3-5 minuta) prekratko da bi se unesrećeni živ evakuirao.

 

Članovi "Kluba spasavalaca 2000" su završili obuku po međunarodnim standardima jedinstvenim u cijelom svijetu.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook