Kako naivno

Skuplji lijekovi su uistinu djelotvorniji, ali vi ni ne slutite zašto!

Lifestyle30.01.15, 13:27h

Skuplji lijekovi su uistinu djelotvorniji, ali vi ni ne slutite zašto!
Univerzitet u Cincinnatiju pokazao je da očekivanja i pozitivno razmišljanje mogu itekako poboljšati zdravlje, a pronalazak načina da se iskoristi moć samouvjeravanja može lijekove učiniti još efikasnijima

 


Većina nas ne može si pomoći nego smatramo da je skuplje vino ukusnije od jeftinog. Također je vrlo lako povjerovati da je onaj ruž od 70 KM puno kvalitetniji od onog koji košta 7 KM. No sad imamo dokaz da isto vrijedi i kad je riječ o lijekovima.


Naime istraživanje je otkrilo da su pacijenti koji boluju od Parkinsonove bolesti očekivali da će lijek koji košta 1.000 funti biti efikasniji od jeftinije varijante, one za 65 funti. A zahvaljujući tom stavu, njihovi su se simptomi poboljšali nakon korištenja skupljeg lijeka. 

 

No ono što je još zanimljivije je da niti jedan od dva ponuđena lijeka nije bio pravi. U stvari, oba 'lijeka' su bila tek slana voda. 

 

Univerzitet u Cincinnatiju pokazao je da očekivanja i pozitivno razmišljanje mogu itekako poboljšati zdravlje, a pronalazak načina da se iskoristi moć samouvjeravanja može lijekove učiniti još efikasnijima. Također, zahvaljujući ovom otkriću mogla bi se smanjiti konzumacija lijekova, što bi smanjilo troškove i nuspojave. 

 

Inače, oboljeli od Parkinsonove bolesti izloženi su cijelom nizu nuspojava, a pozitivni učinci ovog placebo efekta mogli bi im itekako pomoći. Naime njihovi simptomi nastaju zbog nedostatka dopamina, a iščekivanje povećava nivo ovog neurotransmitera. 

 

Zanimljivo je da je od 12 ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju njih osmoro na kraju, nakon što su saznali da su dobivali placebo, priznali da su imali velika očekivanja od skupljeg lijeka i bili su oduševljeni s tim koliko je na njihovo zdravlje utjecalo to očekivanje. Preostala četiri pacijenta izjavila su da nisu imali nikakva posebna očekivanja od skupljeg lijeka, a upravo kod njih nije ni došlo do drastičnih zdravstvenih promjena.

 

(Magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook