Žalbeno vijeće ICTY-ja

Konačna presuda oficirima Republike Srpske za genocid u Srebrenici: Krivi su!

Hronika30.01.15, 12:32h

Konačna presuda oficirima Republike Srpske za genocid u Srebrenici: Krivi su!
Predsjedavajući Žalbenog vijeća Patrick Robinson je istakao da Žalbeno vijeće smatra da se Popoviću i Beari dosuđuje presuda za udruživanje radi vršenja genocida u Srebrenici

 

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je počelo sa izricanjem konačnih presuda Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Radivoju Miletiću i Vinku Pandureviću, oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, počinjene u julu 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Predsjedavajući Žalbenog vijeća Patrick Robinson je istakao da Žalbeno vijeće smatra da se da su Popović i Beara krivi za udruživanje radi vršenja genocida u Srebrenici.

 

POPOVIĆU, BEARI, NIKOLIĆU I PANDUREVIĆU POTVRĐENE KAZNE ZATVORA, MILETIĆ DOBIO 18 GODINA


Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepene presude petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine te je potvrdilo kazne Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Draganu Nikoliću i Viku Pandureviću.



Sud je Radivoju Miletiću ukinuo kaznu od 19 godina te izrekao novu  od 18 godina.



Pretresno vijeće, u prvostepenom postupku, osudilo je Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na doživotni zatvor, Dragu Nikolića na 35 , Radivoja Miletića na 19  i Vinka Pandurevića na 13 godina zatvora.


Oni su bili visokorangirani zvaničnici u Vojsci RS-a 1995. godine.


Oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u Srebrenici u tri dana u 1995. godini - u najtežem zločinu na evropskom tlu od holokausta.
 

Robinson je na početku izricanja presude podsjetio na prvostepene presude Pretresnog vijeća oficirima VRS-a. Podsjetio je i na to da su uložene žalbe nakon prvostepene presude.

 

Dodao je da Žalbeno vijeće odbacuje sve argumente kojima se osporava ukupan broj žrtava. Isto tako, Žalbeno vijeće je odbacilo argumente kojima se osporava načelna vjerodostojnost svejdoka.

 

Žalbeno vijeće ukida osuđujuću presudu Miletiću za progon i prisilno premještanje, u vezi s muškarcima, bosanskim muslimanima, koji su prešli Drinu.

 

Žalbeno vijeće je također uvažilo žalbe Beare, Popovića i Nikolića, na prvostepenu presudu kojom su bili proglašeni krivima za ubistva šestorice bosanskih muslimana iz Srebrenice ubijenih kod Trnova, a koje su ubili pripadnici jedinice "Škorpioni". Žalbeno vijeće navelo je da nije uvjerenja da postoji veza između pomenute jedinice i nekog člana udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) za ubistva kod Trnova.

 

Inače, prvostepenom presudom MKSJ iz  2010. godine, pomenuta petorka je proglašena krivim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi i osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne.

 

Načelnici bezbjednosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su za genocid na doživotni zatvor. Prema prvostepenoj presudi proglašeni su krivim za genocid nad oko 7.000 srebreničkih muslimana nakon što je VRS 11. Jula 1995. godine zauzela UN-ovu „zaštićenu“ enklavu Srebrenica.

 

Načelnik bezbjednosti Zvorničke brigade Drago Nikolić za pomaganje i podržavanje genocida prvostepeno je osuđen na 35 godina, dok je načelnik za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba Radivoje Miletić osuđen na 19 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog protjerivanja muslimana Srerbenice i Žepe. Komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora.

 

Također, tadašnji komandant specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora, ali nije podnio žalbu na presudu. Tadašnji pomoćnik komandanta VRS i haškog optuženika Ratka Mladića, Milan Gvero je osuđen na pet godina zatvora, a kasnije je umro.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook