Da li ćemo opet čekati mjesecima kao 2010.?!

Dok se ne uspostavi nova vlast u BiH, zvaničnici griju i ministarske i zastupničke stolice

Front30.01.15, 09:19h

Dok se ne uspostavi nova vlast u BiH, zvaničnici griju i ministarske i zastupničke stolice
- Iako je od potvrđivanja rezultata općih izbora prošlo više od dva i po, a od održavanja još mjesec više, vlast u Bosni i Hercegovini nije kompletirana

 

Prve najave su bile da će taj proces biti okončan do početka 2015. godine, nakon čega je prolongiran do sredine, pa do kraja januara, da bi se kao novi rok sada pominjala sredina februara. 

 

- Situacija nakon općih izbora 2014. sve više liči na onu kakva je bila nakon prošlih općih izbora, 2010. godine, kada se na formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine čekalo 16 mjeseci, a Vlade bh. entiteta FBiH pet mjeseci.
 

Iako je od potvrđivanja rezultata općih izbora prošlo više od dva i po, a od održavanja još mjesec više, vlast u Bosni i Hercegovini nije kompletirana. Prve najave su bile da će taj proces biti okončan do početka 2015. godine, nakon čega je prolongiran do sredine, pa do kraja januara, da bi se kao novi rok sada pominjala sredina februara. 

 

Situacija nakon općih izbora 2014. sve više liči na onu kakva je bila nakon prošlih općih izbora, 2010. godine, kada se na formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine čekalo 16 mjeseci, a Vlade bh. entiteta FBiH pet mjeseci. 

 

Bosna i Hercegovina ima konstituisanu samo Parlamentarnu skupštinu BIH s tim da je njen gornji, Dom naroda, profunkcionirao tek jučer, više od mjesec i po nakon isteka zakonskog roka za formiranje zakonodavnih organa. Predstavnički dom PS BiH konstituiran je dan prije isteka zakonskog roka, 9. decembra prošle godine, ali je u proteklih mjesec i po razmatrao uglavnom zakonske prijedloge i odluke preostale iz ranijeg saziva. 

 

- Ni mandatar Vijeća ministara nije imenovan -

 

Stranka demokratske akcije (SDA) je sredinom decembra prošle godine za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH predložila je Denisa Zvizdića koji još uvijek čeka da ga Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zvanično imenuje na tu poziciju i proslijedi na potvrđivanje Predstavničkom domu PS BiH. 

 

Zvizdić odluku o imenovanju na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH čeka na poziciji zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

 

Zbog svega navedenog, najveći broj zvaničnika u historiji moderne BiH na državnoj razini obavlja čak dvije pozicije, čekajući uspostavu vlasti. 

 

Tako je dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, osim na toj, i na poziciji zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH. Zastupnik je i Nikola Špirić, dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH. 

 

Državni ministri Bariša Čolak (pravde) i Sredoje Nović (civilnih poslova) su istovremeno i delegati u novom sazivu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.  Na taj način oni za zakonske prijedloge, njihove izmjene i odluke glasaju dvostruko, u Vijeću minsitara i u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

 

- Trećina federalnih ministara i zastupnici - 

 

Slično stanje je i na nivou entiteta Federacija BiH gdje trećina članova Vlade istovremeno obavlja i funkcije zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, čekajući izbor svojih nasljednika više od tri i po mjeseca nakon općih izbora. 

 

Tako su među federalnim zastupnicima u novom sazivu dosadašnji premijer tog entiteta Nermin Nikšić, kao i federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, nauke i obrazovanja Damir Mašić, boračka pitanja Zukan Helez, te zdravstva Rusmir Mesihović. Mesihović, je u međuvremenu saopćio kako se povlači sa mjesta ministra zdravstva FBiH, zbog imenovanja na poziciju generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. O statusu federalnog zastupnika se nije izjašnjavao, tako da i dalje ostaje na dvije pozicije, s drugom ulogom. 

 

I dosadašnji ministar kulture i sporta Salmir Kaplan je novoizabrani federalni zastupnik. 

 

Zakonodavna vlast u FBiH kompletirana je tek polovinom januara, mjesec i po nakon isteka zakonskog roka za održavanje konstituirajuće sjednice, a kada će uslijediti izbor nove Vlade FBiH, još uvijek je nepoznanica. Da bi se to desilo nužno je da budu imenovani predsjednik i potpredsjednici FBiH, koji predlažu premijera FBiH. 

 

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH na mjesto predsjednika FBiH predložila je Marinka Čavaru koji svoj izbor na tu poziciju čeka na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Kandidatkinja SDA za potpredsjednicu FBiH iz bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović, a imenovanje čeka na poziciji zastupnice u Skupštini Srednjobosanskog kantona.

 

Ime potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda, zbog čega se sve i odlaže, još nepoznanica s obzirom da niko nije prikupio trećinu potpisa podrške delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH koja treba da ga i predloži. 

 

SDA je sredinom januara za premijera predložila privrednika Fadila Novalića. 

 

- Slična situacija i u kantonima - 

 

Osim Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, niko od preostalih devet kantona u bh. entitetu Federacija BiH nema uspostavljenu novu vladu, pa i tamo ima slučajeva da su dosadašnji premijeri i ministri istovremeno i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na istoj ili nekoj drugoj razini. 

 

Tako je vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra istovremeno i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, ali i delegat u Domu naroda Parlamenta bh. etiteta FBiH, dok je njegov kolega Tahir Lendo, dosadašnji premijer Srednjobosanskog kantona istovremeno i zastupnik u Skupštini tog kantona.

 

Pod krinkom da sve čeka uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH, uspostava one na razini BiH i kantona u bh. entitetu FBiH tako su postali taoci tog procesa. 

 

Formiranje vlasti, odnosno imenovanje vlada u kantonima i Vijeća ministara BiH nema nikakave veze, niti je povezano sa procesima uspostave vlasti na bilo kom drugom nivou. 

 

Politički čelnici, prvenstveno HDZ-a BiH, uvođenje paralelnog procesa uspostave vlasti na nivou entiteta FBiH i BiH vezuju razlogom da je nužno uspostaviti istu parlamentarnu većinu, te zbog toga navode kako isto ima veze i sa kantonima čak i onim u kojima ta stranka može samostalno formirati vladu kao što je slučaj sa Zapadnohercegovačkim kantonom. 

 

- FBiH bez odluke o privremenom finansiranju - 

 

No, u pojedinim kantonima kao što je Sarajevski stranke koje su opredijeljene da čine parlamentarnu većinu SDA i Demokratska fronta (DF) nemaju dovoljan broj zastupnika za imenovanje vlade, pa će morati pronaći trećeg partnera za taj čin. Slično je i u Unsko-sanskom, te Tuzlanskom kantonu gdje su određeni dogovori već obavljeni, odnosno imanovanje kantonalnih vlada se uskoro očekuje. 

 

Jedini koji su cjelokupnu vlast: imenovanje Vlade, konstituisanje Vijeća naroda i Narodne skupštine, obavili na vrijeme su u bh. entitetu RS. 

 

Dok se čeka na uspostave vlasti na razini Bosne i Hercegovine, Federaciji BiH i kantonima prijeti finansijski kolaps. 

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je tek odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal, januar - mart 2015. godine, a bh. entitet FBiH to bi trebala obaviti tek danas na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. Krajnji rok za usvajanje odluke o privremenom finansiranju kako bi se izbjegle sve blokade isplata iz trezora je 31. januar. 

 

Kantoni u FBiH također nisu usvojili budžete, već uglavnom odluke o privremenom finansiranju, a zbog izostanka nove tranše MMF-a, u pitanju su i isplate plaća i nakanada čak i budžetskim korisnicima zbog čega su brojni najavili generalni štrajk, kao oni u Sarajevu, jer im plaća za decembar 2014. još uvijek nije isplaćena.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook