I Cameron Diaz je na kraju isprobala ovo

Sto posto pali: Sa ovom formulom, riješit ćete se gnjavaže s prištićima zauvijek!

Lifestyle29.01.15, 16:47h

Sto posto pali: Sa ovom formulom, riješit ćete se gnjavaže s prištićima zauvijek!
Vjerovatno smo svi zbog nezadovoljstva kilogramima bar jednom u životu bili na dijeti, no regulacijom prehrane i pravim odabirom hrane možete ciljano i očistiti lice te se riješiti mrskih prištića

 

Donosimo vam dijetu protiv ovog neestetskog problema, popis poželjnih i nepoželjnih namirnica, koje na ovaj ili onaj način sudjeluju u stvaranju prištića i akni.

 

Masna, problematična koža sklona aknama može imati razne uzroke. Genetika, hormoni i nepravilna prehrana samo su neki razlozi koji mogu uzrokovati pojavljivanje akni i prištića.
I dok neke faktore, poput genetike, ne možemo kontrolisati druge kao što je odabir i konzumacije hrane ipak možemo. Neka hrana ovaj će estetski problem pogoršati, druga će ga pak umanjiti. 

 

No, osim pravilnog odabira hrane važno je znati i koji su to vitamini iz hrane koji nam pomažu u rješavanju ovog estetskog problema. 

 

Vitamin A

 

Idealan je za njegu i hranjenje kože, stimuliše proizvodnju kolagena i umanjuje znakove starenja. Osim toga vitamin A utječe na smanjenje proizvodnje sebuma i reducira rast bakterije Propionibacterium koju možemo naći na svakoj odrasloj koži i vezana je uz razvoj akni. 

 


"Na stvaranje akni utječu genetika i hormoni, ali i odabir namirnica koje mogu pogoršati, ali i pomoći uklanjanju ovog estetskog problema "

 

Vitamin C

 

Ubrzava zacjeljivanje kože i nužan je za sintezu kolagena, koji osigurava čvršću, glađu i mlađu kožu. Zanimljivo je istraživanje koje datira još iz 1954. godine, kada je pedeset troje pacijenata s problemom akni pilo čak 8 čaša citrusnog soka dnevno i uz to su dodatno uzimali još 3000 mg vitamina C. Koliko je super učinkovit  ovaj vitamin pokazali su rezultati.  Naime, kod 43 pacijenata se stanje poboljšalo. 

 

Vitamin C neophodan je za održavanje zdravlja kože i iznimno važan za formiranje kolagena, koji drži na 'okupu' stanice vezivnog tkiva. 

 

Vitamin E

 

Vitamin E jedan je od onih koje koža voli jer pomaže zacjeljivanju i obnovi od oštećenja. Vitamin E djeluje i protuupalno te pomaže koži u zadržavanju prirodne vlažnosti. 

 

Hrana koju trebate uvrstiti u jelovnik kako bi se učinkovito borili protiv akni je: 


Voće, zeleno lisnato povrće, paradajz i crvena paprika, riba, avokado, orašasti plodovi i sjemenke.


Hrana čiji unos trebate smanjiti, kako bi se što učinkovitije riješiti mrskih akni:

 

Mlijeko i mliječne proizvode 


Mlijeko je izvrstan saveznik koji vam daje kalcij i jača kosti, no kada su u pitanju akne hormoni iz mlijeka stimuliraju proizvodnu ulja koji potiču nastanak akni. Ukoliko ste ljubitelj mlijeka smanjite unos kako bi očistili kožu. 

 

I glumica Cameron Diaz svojedobno je izjavila kako se cijeli život muči s problematičnom kožom koju je očistila nakon što je iz prehrane izbacila mlijeko i mliječne proizvode.

 

Konzumacija hrane bogate šećerom, kao i bijelog brašna te one visokog glikemijskog indeksa, podignut će razinu inzulina i glukoze, te pojačati stvaranje nekih hormona koji pogoduju mašćenju kože i stvaranju akni. 

 

(zadovoljna.dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook