SENAD ŠEPIĆ/ POTPREDSJEDNIK SDA O IZBORIMA U GRČKOJ

Grčka srlja u propast, a mi je možemo izbjeći jedino razvojem obrazovnog sistema, poduzetničkog duha i kulture rada


29.01.15, 11:49h

U Bosni i Hercegovini, naravno, to nije moguće što političkog sistema, ali i zbog onih koji opstruiraju rad državnih institucija, pa izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara i ostalih organa izvšne vlasti traje predugo. Građani s pravom traže brzo formiranje vlada i preuzimanje odgvornosti. Najmlađi premijer u grčkoj historiji, Cipras (40) je sa svojom Sirizom obećao sve i svašta, a čini se da je grčkim glasačima bio draži i avanturizam sa neizvijesnim ishodom, od dugoročnih mjera štednje.

 

Ekonomska i politička situacija u Grčkoj i BiH su, jasno, neuporedive. Grčki dug u visini je od 175% godišnjeg BDP-a, a svakog mjeseca, samo nihove rate za kredite, veće su od našeg godišnjeg budžeta. Međutim, kriza u Grčkoj i rezultati nedjeljnih izbora, u svjetlu formiranja novih vlada u BiH, nose sa sobom i neke pouke za nas u BiH, jer Grčka je članica EU i eurozone, a mi to tek treba da postanemo. Nedavno sam pisao o novom pristupu EU za BiH i u tom kontekstu spominjao Litvaniju kao pozitivan primjer odgovornog odnosa prema obavezama i kako se razvila brzo, završila pregovore.

 

Jedna od pouka je da moramo biti oprezniji kada govorimo o članstvu u EU kao rješenju za sve naše probleme. Usvajanje zakona i standarda EU može privući strane investicije i poboljšati razvoj, ali pogled prema Grčkoj, Mađarskoj ili Hrvatskoj govori nam da članstvo u EU samo po sebi ne donosi ekonomsko blagostanje. Blagostanje donosi mudra i odgovorna politika usmjerena na razvoj realnog sektora, stvaranje klime za otvaranje radnih mjesta i provođenje kvalitetnije obrazovne politike. Pogled prema Poljskoj, Slovačkoj ili Estoniji nam to potvrđuje. To su shvatili i u Briselu, pa nam kroz novi pristup EU žele pomoći da u ekonomskom smislu na vrijeme krenemo sigurnijim i odgovornijim putem.

 

Moramo biti iskreni, pa kazati da građani Grčke, čija teška ekonomska situacija je u fokusu evropskih i svjetskih medija, žive bolje od građana BiH. Nivo socijalne zaštite, visina penzija i plata, kvaliteta zdravstvene usluge i kvaliteta obrazovanja, čak i uz sve rezove zadnjih godina, bolje su nego u BiH. Ali, građani BiH koji žele kvalitetniji život imaju pravo da ne žele da plate cijenu koju danas plaća Grčka. Da ne bi platili takvu cijenu, mi, koji danas odlučujemo u ime građana, moramo biti odgovorniji od naših prethodnika.

 

Desetljećima su političari u Grčkoj zaduživali današnje generacije Grka, a sve kako bi održali nabujalu administraciju i socijalni sistem. Nisu razvijali svoju ekonomiju, već su sve nade polagali u turizam. Nije bilo dovoljno političke volje za reforme i borbu protiv korupcije. Većina Grka ih nije ni tražila. Plate su bile redovne, socijalna davanja su rasla, a problemi se gomilali. Pouka za BiH je da se moramo okrenuti razvoju realnog sektora i stvaranju uslova koji će pokrenuti proizvodnju. I kretati se u okviru mogućeg. Samo ćemo se tako spasiti od, za građane i politiku, teških i bolnih rješenja koje će nam, kada dugovi porastu do neviđenih razmjera, a ekonomija ostane slaba, ponuditi međunarodne financijske institucije. Samo ćemo tako naše građane spasiti od domaćeg populizma koji će ponuditi jednostavna, a nemoguća rješenje. Ili populizam koji će nas posvađati na nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi, a kako bi sakrio mutno dno na koje će nas nedostatak odgovorne politike odvesti.

 

Novo Vijeće ministara BiH i vlade na nižim razinama moraju ozbiljno shvatiti našu realnu pozciju i okrenuti se odgovornom upravljanju i mjerama koje će stabilizirati ekonomski razvoj. Posebno moramo razvijati obrazovni sistem, podsticati poduzetnički duh i kulturu rada. Uvjeren sam da je pravi put odgovorno kreiranje zajedničkih politika, sa kojima su stranke desnog centra u našoj zemlji krenule davno prije oktobarskih izbora, što je i potpisano u zajedničkoj deklaraciji u aprilu 2014.

 

Zbog toga mislim kako ova zemlja vapi za političkom stabilnošću. Moramo što prije krenuti u realizaciju nacrta izjave bh. lidera političkih stranaka o reformama koje ćemo napraviti na putu prema EU. Potpisivanjem ove izjave, naš evropski put će biti otkočen, te će se tako stvoriti preduslovi da nove vlasti krenu sa nužnim reformama i drugačijim, odgvornijim pristupom. Nove vlade na svim nivoima moraju biti izabrane što prije, kako bi krenule sa provedbom potrebnih ekonomskih reformi i borbom protiv korupcije. One koje će nas spasiti od grčkog scenarija, od populizma i avanturizma.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook