Ko koči formiranje vlasti?

Nikšić: SDP neće biti dio izvršne vlasti, uvažavamo rezultate izbora

Front28.01.15, 20:43h

Nikšić: SDP neće biti dio izvršne vlasti, uvažavamo rezultate izbora
Pokazalo se da Socijaldemokratska partija BiH nije ta koja koči formiranje vlasti i jasno je da neko treba da ponudi odgovor - kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

 



Kaže da postoji jasno izražena parlamentarna većina i potpisana koalicija između tri parlamentarne stranke (SDA, DF-a i HDZ-a) kad se govori o Federaciji BiH.



- Mislim da je njihova odgovornost da se konstituiše vlast i u svim kantonima i u Federaciji BiH. Između njih ne postoji ni taj neki nivo povjerenja, oni se potkusuruju i trguju, ucjenjuju jedni druge. SDP neće biti dio te trgovine, neće koristiti nikakve ucjene. SDP nije taj koji će, zbog toga što je prerano proglašena pobjeda i Koalicija koja može konsituisati vlast u FBiH pa se pokazalo da to nije tačno, sada likovati i na tome graditi bilo kakvu svoju poziciju - kazao je on.


Mišljenja je da je "korektno od čelnika SDA i DF-a da su javnosti saopštili da ne mogu konstituisati vlast bez nečije pomoći“.



- Ta pomoć može doći od SDP-a ili ne mora. Postoji kapacitet u Domu naroda, u Klubu delegata iz reda srpskog naroda, koji može predložiti potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda mimo SDP-a. Oni su se obratili SDP-u i ta partija će se prema tom njihovom zahtjevu, molbi i/ili pozivu očitovati na sjednicama svojih tijela - kaže Nikšić. Precizirao je da je jučer bila sjednica Predsjedništva, a u subotu će biti održana i sjednica Glavnog odbora.



U večerašnjoj izjavi TV1 Nikšić je poručio da „SDP neće biti dio izvršne vlasti, mi uvažavamo rezultate izbora“.



- Nisam siguran da je konstituisanje ove vlasti od interesa za građane BiH, ali je sigurno izborna volja građana u BiH i SDP se neće suprotstavljati toj volji, ali neće biti ni dio te koalicije - kazao je on.



I kao federalni premijer i kao predsjednik SDP-a BiH Nikšić ima želju "da se što je moguće prije konstituiše izvršna vlast, da ta vlast preuzme odgovornost i počne realizirati svoja predizborna obećanja".

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook