REAGIRANJE NA TEKST 'INICIJATIVE ZA POVRAT SUTORINE I KRUŠEVICA'

Adil Kulenović odgovara na neistine oko Sutorine: Ako sam izdajica svoje zemlje, neka me kazne!

Hronika28.01.15, 16:29h

Adil Kulenović odgovara na neistine oko Sutorine: Ako sam izdajica svoje zemlje, neka me kazne!
Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović uputio je reagiranje na tekst 'Inicijative za povrat Sutorine i Kruševica', objavljenom na DEPO Portalu, i niz neistina za koje tvrdi da su u njemu iznešene... Reagiranje objavljujemo u cjelosti


U tekstu objavljenom na vašem portalu, "Kukiću, ovo je prava istina o Sutorini: Priča ne počinje krajem 17. vijeka, nego mnogo ranije...", objavljene su brojne kvalifikacije i neistinitosti zbog kojih tražim da objavite i moje reagovanje.

 
Kao privatna osoba, moram reagovati na opasne kvalifikacije izrečene u tekstu da je Adil Kulenović „izdajice vlastite zemlje“ zbog čega sam pozvao i pozivam nadležne pravosudne i sigurnosne organe da utvrde i beskompromisno sankcionišu takvu moju, eventualnu, subverzivnu djelatnost protiv BiH. Ili, pak, one koji su, eventualno, fabrikovali slučaj „Sutorina“ sa takvim namjerama.


Druge besmislice u tekstu ne želim komentarisati.

Adil Kulenović
ADIL KULENOVIĆ: Kao privatna osoba, moram reagovati na opasne kvalifikacije izrečene u tekstu da je Adil Kulenović „izdajice vlastite zemlje“ zbog čega sam pozvao i pozivam nadležne pravosudne i sigurnosne organe da utvrde i beskompromisno sankcionišu takvu moju, eventualnu, subverzivnu djelatnost protiv BiH. Ili, pak, one koji su, eventualno, fabrikovali slučaj „Sutorina“ sa takvim namjerama.


Međutim, kao predsjednik Kruga 99, dužan sam radi istinitog i potpunog informisanja javnosti, zatražiti da objavite cjelovit tekst saopšenja Kruga 99 od 13. i 22. 1. '15. godine, iz kojih se na najprecizniji način vide stavovi i demantuju kvalifikacije i neistinitosti navedene u pomenutom tekstu.

 

Saopštenje od 13. 01. '15. http://krug99.ba/politicki-je-avanturizam-otvaranje-pitanja-granica-bih/


Povodom nekih interpretacija kojima se Krug 99 dovodi u vezu sa inicijativama o priključenju područja Sutorine Bosni i Hercegovini, želimo informisati javnost kako jeste tačno da nekolicina naših članova učestvuju u senzibiliziranju javnosti o ovom pitanju, ali da Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 ni na koji način ne stoji iza tih medijskih, političkih i drugih kampanja.


Naprotiv!

 

1. Krug 99 polazi od uvjerenja da su mir i stabilnost, očuvanje i jačanje međunarodnog subjektiviteta, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine trajno i najvažnije političko opredjeljenje bosanskohercegovačke državotvorne javnosti, i da svako narušavanje takve, na žalost, krhke pozicije BiH, jeste politički avanturizam sa nesagledivim posljedicama, kako za BiH tako i region u cjelini. Svaki politički postupak ili građanska inicijativa, pa i onda kada se zaklanja iza tzv. naučne akribije, mora biti samjeravan racionalno, bez populističkih strasti, i u kontekstu krajnjih konsekvenci, odnosno koliko takve inicijative mogu utjecati ili biti iskorištene za dalje jačanje ili pak slabljenje državne pozicije BiH.  


2. Aktuelne inicijative i rasprave o Sutorini, kao i druge namjeravane, kojima se hoće  otvarati pitanje državnih granica BiH na osnovu interpretacije historijskih prava kao ključnog argumenta, jesu opasan uvod u novu „balkanizaciju“ ovih prostora, čiji je krešendo uvijek bio krvav. Naše uvjerenje nije samo u skladu sa stavovima ključnih faktora internacionalne politike da je pitanje granica na Balkanu završeno, već i činjenicom da je u procesu disolucije SFRJ, Republika Bosna i Hercegovina stekla ravnopravan internacionalni (međudržavni) pravni status sa drugim republikama bivše Jugoslavije priznanjem rezultata referenduma o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine u tadašnjim, postojećim, granicama (Badinterova komisija, prijem u UN, i dr.). Takođe, pokretači rasprave o Sutorini ne iznose niti jedan relevantan argument zasnovan na kriterijima internacionalnog (međudržavnog) prava u sličnim situacijama, niti vjerodostojnu znanstvenu analizu kojom bi se pobio višegodišnji rad meritorne državne komisije o razgraničenju.


3. Bosna i Hercegovima ima internacionalno priznanje svog državnog subjektiviteta, ali još uvijek nema faktičko priznanje od strane susjednih država koje se stiče međusobnim priznanjem i ratifikacijom granica. Ratifikacijom sporazuma o granicama s Republikom Crnom Gorom de facto bi se po prvi put i u međudržavno-pravnim relacijama priznale granice Bosne i Hercegovine u faktičkom i ne samo političkom smislu. Rušenjem ovog sporazuma biće otvoren prostor i razlog za dalje odlaganje ratifikacije granica sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom. Svaka od pomenutih država ima ratificirane granice svog državnog teritorija bar sa nekim od susjednih država, dok BiH, bez i jedne priznate granice, i dalje ostaje prostor nagodbi i nagađanja upravo interpretacijama i argumentima prošlosti i sl. Ovom inicijativom se zaklanja realno postojeći problem i nužnost rješenje problema granica u Neumu, što uključuje i izlaz na međunarodne plovne puteve.


4. BiH ne smije unutrašnjopolitičkim potezima stvarati ambijent za ostvarivanje vjekovnih aspiracija za izlazak na more drugih država, niti postajati prostor za njihova nadmetanja, koje je tako često u prošlosti skupo plaćala. Isto tako, aktuelni nesporazumi Hrvatske i Crne Gore oko Prevlake ne smiju se rješavati preko BiH politizacijom pitanja Sutorine, tim prije ako se ima u vidu nevoljkost u ratificiranju prethodno sačinjenog sporazuma o Neumu.


5. Usporavanja, sada sasvim izvjesnog, puta Republike Crne Gore u EU i NATO integracije putem aktiviranja mehanizma neriješenih granica, i moguće dugogodišnje međunarodne arbitraže o pitanju Sutorine, nije ni u kakvom strateškom interesu Bosne i Hercegovine. Naprotiv. Polazeći od načela reciprociteta u međudržavnim odnosima i Republika Crna Gora, koja će najvjerovatnije biti član EU prije BiH, može odgovoriti istom mjerom, upravo na bazi reciprociteta onda kada BiH to bude najpotrebnije. U strateškom je interesu Bosne i Hercegovine razvijanje dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa sa stabilnom Republikom Crnom Gorom gdje bi 254,4 kilometara zajedničke i mirne granice trebalo biti faktor međusobne sigurnosti i saradnje, povod za brže saobraćajno povezivanje i cestovnim, i željezničkim putem, a posebno prema luci Bar za koji BiH ima  strateški privredni interes.


Saopštenje od 22. 1. '15. http://krug99.ba/suad-kurtcehajic-i-anton-jekauc-sami-se-javno-distancirali-od-vrijednosti-clanstva-u-krugu-99/


Tokom 22 godine svog postojanja i djelovanja Krug 99 nije i neće odustajati od čvrstog uvjerenja da su mir i stabilnost BiH najvažniji cilj i pretpostavka očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i cjelovitosti BiH, niti će podleći atmosferi pritiska kako političkih i drugih centara moći, tako niti agitacijama populističkih manipulanata narodnim beznađem. Čak i onda kada su vrijednosti zajedničkog života bile pred najvećim iskušenjem, Krug 99 je racionalnim argumentima i čvrstim uvjerenjem  afirmisao trajne vrijednosti bosanskohercegovačkog  načina života i odnosa među ljudima.


Poštujući pravo na drugačije mišljenje, Krug 99 nije nikada podlegao nasrtajima  na vlastito pravo da slobodno misli i racionalno zaključuje, bez obzira što takvo mišljenje može biti u datom društvenom trenutku u manjini. Vrijeme je uvijek pokazalo do čega dovode populizam i historijske zablude.


Međusobno uvažavanje i lično poštovanje, bez obzira na razlike u pogledima na konkretna pitanja, vrijednosti su koje su okupljale i okupljaju članove Kruga 99. Na posljednjoj zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Suda časti Kruga 99 zaključeno je da su se Suad Kurtćehajić i Anton Jekauc sami javno distancirali od takvih vrijednosti i osnovnih programskih načela nužnih za članstvo u Krugu 99.


Krug 99 odbacuje metod intriga i neistina u pokušaju devalvacije njegovih javno iznesenih stavova vezanih za sada već slučaj Sutorina. Navodi iz Saopštenja (vidi:  krug99.ba) u vezi sa tim, prema ocjeni Predsjedništva Kruga, dosadašnjom javno iznesenom argumentacijom nisu dovedeni u pitanje, niti postupci i djelovanje predsjednika Kruga 99 Adila Kulenovića.

 

S poštovanjem,
Adil Kulenović

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook