Dodik želi BiH u Evropskoj uniji

RS priprema set zakona kao odgovor na sugestije EU

Front28.01.15, 16:08h

RS priprema set zakona kao odgovor na sugestije EU
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je danas ambasadoricu Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi o aktivnostima koje se provode u RS, a tiču se pripreme i usvajanja seta reformskih zakona, koji će biti praktičan odgovor na sugestije Evropske unije (EU) koje su stigle u BiH, kroz posljednju evropsku inicijativu.



Na sastanku u Banjoj Luci Dodik je ponovio da podržava posljednju inicijativu EU za bržim napredovanjem BiH u euro integracijama, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.



Također, upoznao je ambasadoricu Francuske da je svoj stav o tome prenio i ministrima vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, koji su razumjeli nastojanja da se, kako stoji u saopćenju, u izjavi koju bi trebalo da potpišu lideri iz BiH uvrsti poštovanje Ustava BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i uređenje BiH.



Entitetski predsjednik “upozorio je na činjenicu da pojedini političari u BiH pokušavaju da i ovu inicijativu zloupotrijebe zarad ostvarivanja svojih stranačkih ciljeva”.



Dodik i ambasadorica Francuske osvrnuli su se i na nedavne terorističke napade u Francuskoj, istakavši da je “francusko društvo i država uprkos velikim izazovima kojima su bili suočeni odgovorili na adekvatan način, demonstrirajući stabilnost i demokratičnost francuskog društva i države”.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook