U ORGANIZACIJI USAID-SIDA FIRMA PROJEKTA U BIH

Knjige prikupljene u Sarajevu darovane osnovnoj školi u Domaljevcu, oštećenoj u poplavama

Hronika28.01.15, 12:13h

Knjige prikupljene u Sarajevu darovane osnovnoj školi u Domaljevcu, oštećenoj u poplavama
U akciji prikupljanja, zahvaljujući solidarnosti građana Sarajeva, kao i izdavačke kuće Buybook i DEPO Portala, prikupljeno je gotovo 700 knjiga i školskih lektira koje su namijenjene djeci Domaljevca, ali i njegovim ostalim stanovnicima

                                           

U Domaljevcu je u utorak, 27. januara, Osnovnoj školi „Braće Radića“ uručena donacija u vidu dječijih knjiga i školskih lektira prikupljenih u Sarajevu tokom praznične manifestacije Sarajevo Holiday Market.


Knjige i školske lektire za djecu ove poplavama ugrožene općine prikupljene su u organizaciji USAID-Sida FIRMA projekta u BiH, a inicijativu je podržalo i Udruženje porodica djece i lica s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“.

 
U akciji prikupljanja, zahvaljujući solidarnosti građana Sarajeva, kao i izdavačke kuće Buybook i portala Depo.ba, prikupljeno je gotovo 700 knjiga i školskih lektira koje su namijenjene djeci Domaljevca, ali i njegovim ostalim stanovnicima.  


Predstavnici općine Domaljevac zahvalili su se građanima i djeci Sarajeva koji su prikupili pomoć, te naglasili da ova inicijativa znači da je FIRMA projekat prepoznao problem s kojim se ova zajednica suočava.


„U našoj podružnoj školi u Grebnicama u poplavama je sve uništeno, tako da će veći dio donacije upravo završiti u tamošnjoj biblioteci. Sretni smo što smo upravo na ovaj način započeli saradnju s vama, za koju vjerujemo da će se nastaviti i u budućnosti“, rekao je prilikom dodjele donacije direktor škole Stjepan Piljić, dodavši da se ova škola usprkos poteškoćama nastavlja suočavati s modernim izazovima obrazovanja te je od nedavno u njoj počeo sa radom i Dnevni  centar za djecu s poteškoćama u razvoju.


Tokom prošlogodišnjih poplava u Bosni i Hercegovini, pored stambenih i industrijskih, stradali su i brojni obrazovni i kulturni objekti, te je nepovratno uništena i školska oprema, uključujući i biblioteke, knjige i školske lektire za najmlađe. Stoga je osnovni cilj akcije prikupljanja knjiga bio davanje doprinosa kulturnom oporavku i normalizaciji života u ugorženim područjima BiH, poput općine Domaljevac.


„Mislim da su knjige predivan dar. One vam omogućavaju da maštate, odete u svoj svijet, osjetite se bolje, ali i da ojačate i dobijete nove ideje. Mi smo vam danas donijeli knjige koje su za vas prikupili građani Sarajeva i nadamo se da će vam koristiti i da ćete ih čitati“, riječi su koje je na dodjeli donacije Marie Bergstrom, direktorica Odjela za razvoj i saradnju Ambasade Švedske u BiH, uputila djeci Domaljevca.      

                                                      

Prikupljanje knjiga za djecu poplavama ugroženih područja, u skladu je sa novim projektnim zadatkom USAID-Sida FIRMA projekta koji je usmjeren na očuvanje životnog standarda i radnih mjesta u privatnom sektoru u sedam ugroženih bh. općina: Maglaj, Doboj, Doboj Jug, Domaljevac, Šamac, Bijeljina i Gračanica.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook