Danas deblokada vlasti u FBiH

Ko kaže da SDP i DF ne mogu zajedno: Šta su dogovorili Komšić i Nikšić?!

Front28.01.15, 10:40h

Ko kaže da SDP i DF ne mogu zajedno: Šta su dogovorili Komšić i Nikšić?!
Kako doznaje Dnevni list, razgovor između Komšića i Nikšića prošao je u odličnoj atmosferi i brzo su se o svemu dogovorili... Time su pale u vodu priče u nekim političkim krugovima da je nemoguća suradnja između njih dvojice i stranaka čiji su predsjednici. Hoće li danas konačno biti deblokirana vlast u FBiH?

 

Izvor: Dnevni-list.ba

 

Slobodan Šoja ostaje kandidat Demokratske fronte za potpredsjednika Federacije BiH, a potporu će mu dati i šest izaslanika SDP-a u Domu naroda federalnog Parlamenta. To znači da bi već danas mogla biti deblokirana uspostava izvršne vlasti u Federaciji koja je zakočena zbog toga što Klub Srba u ovom domu nije izabrao potpredsjednika Federacije.

 

Inače, SDP u Domu naroda ima većinu  – šest izaslanika.


Odlična atmosfera


Ovo su preksinoć dogovorili Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. Komšić je kasno preksinoć sazvao Predsjedništvo DF-a i obavijestio ga o razgovoru s Nikšićem. Predsjedništvo SDP-a sastalo se jučer popodne.


Prije dva dana trebao je biti održan sastanak Komšića, Nikšića i Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, ali je odgođen zbog Izetbegovićevog puta u Rijad gdje je bio povodom smrti kralja Saudijske Arabije. Njih trojica sastala su se sinoć u Sarajevu.


Informacije s kojima raspolažemo kažu da je Komšić već Izetbegoviću u lice rekao da pretjeruje sa svojim vezama i tajnim dogovorima s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a kada je riječ o formiranju izvršne vlasti na državnoj, federalnoj i razini županija.


Kako doznajemo, razgovor između Komšića i Nikšića prošao je u odličnoj atmosferi i brzo su se o svemu dogovorili, a svoj sastanak dogovorili su telefonom. Time su pale u vodu priče u nekim političkim krugovima da je nemoguća suradnja između njih dvojice i stranaka čiji su predsjednici. One su danima lansirane iz stožera kojima je cilj spriječiti  uspostavu nove vlasti u Federaciji i državi i takvim podmetanjima za sve okriviti Komšića i Nikšića i otjerati u vjetar svaku mogućnost suradnje između DF-a i SDP-a.


Otvorena vrata objedinjavanju


Sada je očito da njih dvojica nisu uletjeli u takvu zamku bez obzira na neka međusobna neslaganja i preksinoćnim sastankom su u konačnici zaustavili vješto iskonstruirani i potpuno besmisleni  rat između DF-a i SDP-a, stranaka čiji su programi podudarni i koji su bazirani na osnovnim vrijednostima socijaldemokracije.


Naši izvori kažu da su Komšić i Nikšić otvorili i vrata za objedinjavanje DF-a i SDP-a. Predsjedništvo Demokratske fronte preksinoć je prihvatilo Komšićevu informaciju i obrazloženja uz stav da odmah mora “početi terenski rad na objedinjavanju DF-a i SDP-a”. Treba dodati da su za tu ideju i operaciju u istoj mjeri raspoloženi i Komšić i Nikšić.


Očekuje se da će i Predsjedništvo SDP-a podržati dogovor Nikšića i Komšića. U subotu će zasjedati Glavni odbor SDP-a i svakako će o stavovima koje zauzme puno toga ovisiti. U svakom slučaju, Nikšić je pred velikim izazovom i kušnjom i o potezu koje će Predsjedništvo i Glavni odbor, naravno i on povući, ovisi daljnji put SDP-a, ali i njega osobno. Uostalom, odluka da se podrži Šoja nimalo ne znači gaženje SDP-ovog stava da će biti u oporbi.


Prema onome što se može čuti i u vrhu SDP-a, protiv potpore Slobodanu Šoji, DF-ovom kandidatu za potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda, ali i suradnje i objedinjavanja SD-a i DF-a su bivši predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija, član Glavnog odbora  Damir Hadžić i Bakir Hadžiomerović, koji je nedavno napustio SDP, ali kako se može čuti, žestoko djeluje iz sjene. Uostalom, sam Lagumdžija preksinoć je javno priopćio: “Kongres je zauzeo stav da će SDP biti oporbena stranka i sada ni Glavni odbor ni Predsjedništvo nemaju pravo donijeti drukčiju odluku. Stranke koje imaju većinu u parlamentima zaglavile su se u fazi raspodjele ministarskih pozicija pa sada odgovornost pokušavaju prebaciti na drugu stranu.”


Kurteš ministar MUP-a Sarajevske županije


Kandidat Demokratske fronte za potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda bio je Predrag Kurteš, aktualni federalni ministar unutarnjih poslova. Na kraju je definitivno odlučno da to ipak bude Slobodan Šoja, bivši veleposlanik BiH u Francuskoj i Egiptu.


Kako doznajemo, Kurteš će biti novi ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije i ima punu potporu DF-a, SDA i SDP-a s obzirom na svoje ogromno policijsko iskustvo i rezultate koje je ostvario kao ministar MUP-a Federacije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook